Mérföldkövek a Mikes Programban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/10/24

 

Az idén négy éve indult Mikes Kelemen Program már két és fél éve osztja szét a diaszpóra könyvadományait a Kárpát-medence magyar könyvtárai között. Ez alatt az idő alatt az Országos Széchényi Könyvtár több mint 110 000 kérést fogadott a könyvtáraktól és közel 60 000 kötetet már át is adott az egyes intézményeknek.

A tengerentúli diaszpórában élő magyarok felajánlásai révén az OSZK megközelítőleg 10 000 kötettel tudta gyarapítani a törzsgyűjteményét és több ezer dokumentummal bővültek az ún. különgyűjtemények is – kiváltképp a Kézirattár, a Zeneműtár, valamint a Plakát- és Kisnyomtatványtár. A Mikes Kelemen Program lehetőséget ad a nemzeti könyvtárnak olyan magyar vonatkozású dokumentumok regisztrálására és szolgáltatására, amelyek korábban ismertelenek voltak a hazai olvasók és kutatók számára. Kiváló példa erre Orwell híres szatirikus regényének, az Állatfarmnak 1965-ös kiadása, amelynek feldolgozása közben korábban ismeretlen hungarica-vonatkozást fedezett fel a Program egyik munkatársa, Tőkés Bernadett. A kiadás érdekességéről írott blogbejegyzését itt olvashatják: Hungarica, nem hungarica

A Mikes Programban még több-tízezer dokumentum vár befogadó könyvtárra, hogy majd újra az olvasók kezébe kerülhessenek a kötetek, kiadványok. A Programhoz bármikor lehet csatlakozni, s intézményi honlapunkon keresztül a még élő listákról akár visszamenőleg is lehet igényelni. Hétről-hétre újabb listákat teszünk közzé, amelyek megjelenéséről a Katalisten is hírt adunk.

A listákról itt lehet rendelni