Munkatársunk a QQML konferencián

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/05/22

Munkatársunk, Radó Rita, az ELTE Könyvtártudomány Doktori Program phd hallgatója Digitális dokumentum- és gyűjteményelemzés kvalitatív és kvantitatív módszerekkel a FADGI útmutatásai és a könyvtári szabványok alapján című előadásával május 28. és 31 között részt vesz az idei Kvalitatív és kvantitatív módszerek a könyvtárakban (QQML) konferencián Firenzében.  A QQML 2019 a Qualitative and Quantitative Methods in Libraries International Conference a könyvtár- és információtudomány sorozatban 11. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciája. A konferenciát az ISAST (International Society for the Advancement of Science and Technology) támogatásával rendezik meg.

Kollégánk előadásának címe: Digitális dokumentum és gyűjtemény elemzés kvalitatív és kvantitatív módszerekkel a FADGI útmutatásai és a könyvtári szabványok alapján.

A könyvtárak értékelésénél elengedhetetlen a teljesítmény mérése. A különböző módszerek ténymegállapításai mennyiségi és minőségi adatokra oszthatók, de a legtöbb módszer mindkét típusú adatot képes előállítani. A minőségi és mennyiségi mérési módszerek (QQM) egyre népszerűbb eszközöknek bizonyulnak a könyvtárosok számára, mivel igen hasznosak a mindennapi szakmai életben. A QQM célja a szolgáltatások értékelése és javítása, a funkcionális hatékonyság és eredményesség mérése. A QQM eredményei a pénzügyi alternatívákra vonatkozó döntések meghozatalának is alapjai lehetnek. A könyvtárak minőségmenedzsmentjének szisztematikus fejlesztése részletesen kidolgozott keretet igényel, beleértve a minőségirányítási szabványokat, a mérési mutatókat, az önértékelési ütemtervet és a működési szabályzatokat. Radó Rita előadásában többek között az Országos Széchényi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztálya által szerkesztett, fejlesztett és működtetett Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) eredményeit mutatja be. A digitális dokumentumok és a digitális gyűjtemények elemzésekor a FADGI (Federal Agencies Digital Guidelines Initiative) kulturális örökség kategóriájába tartozó objektumok digitalizálására vonatkozó irányelveit, illetve az ISO 11620:2014 Információ és dokumentáció. Könyvtári teljesítménymutatók és az ISO 16439:2014 Információ és dokumentáció. Módszerek és eljárások a könyvtárak hatásának felmérésére című könyvtári szabványokat vette alapul. 

Az előadás összefoglalója: 

Digital document and collection analysis – using qualitative and quantitative methods based on FADGI- and library strandards guidelines

Evaluation is the best tool to learn and understand a system. However, evaluation and operational research have certain processes and methods. The findings of different methods can be divided into quantitative and qualitative data, but most methods can produce both types of data. Descriptions of these methods and indicators are also included in the library standards for uniform use and for effective results. In this study I analyzed The Electronic Periodical Archives and Database (EPA) with the above-mentioned performance indicators. EPA is an archive managing, equipped with source and location registration system of electronic periodicals, and also a national web site database operated by the National Széchényi Library. 

Kollégánk részvételét az OSZK mellett a Magyar Információtudományi Alapítvány is támogatta.