Nemzetközi belsőépítészeti díjat nyert az Esszencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/07/17

 

A 2022 őszén megnyílt Esszencia című állandó kiállításunk belsőépítészet kategóriában A’ Design Award-díjazott lett.

Az A’ Design Award & Competition SRL által odaítélt díj azért is fontos eredmény, mert formatervezés kategóriában hagyományosan nagyon kevés pályaművet jutalmaznak. E díjjal vált a szakmailag nívós tartalom, az OSZK első állandó kiállítása, valamint az ehhez illeszkedő és ezt szolgáló design tökéletes és harmonikus egységgé a magyar nemzeti könyvtár falai között.

A tárlat megálmodója, a Lulla Interiors belsőépítésze, Gazdag Mária és a könyvtár kapcsolata rendkívül gyümölcsöző, hiszen 2020-ban az OSZK korábbi Corvina-kiállítása belső tér és kiállítási design kategóriában szintén A’Design Award-minősítést nyert el. A comói székhelyű szervezet évente ítéli oda díjait azoknak a tervezőknek, innovátoroknak és cégeknek, akik a nyilvánosság és a szakmaiság együttes erejével szeretnék láttatni aktuális projektjüket.

 

 

Az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 220. évfordulóját ünneplő kiállítás azért is különleges, mert azonos gyökerekből táplálkozva egy egységet képez, ezzel is erősítve az intézmény megjelenését. A kiállításnak nagyon sokféle háttértudással érkező látogatóhoz kell szólnia oly módon, hogy ne akadályozza az intézmény működését, és lehetővé váljon az átjárás a különböző kiállításrészek között. Az önállóan is értelmezhető kiállítási egységeket egy vizuális történet fűzi össze kerek egésszé és egy kibontott történetté.

 

A különböző témaköröknél minden esetben hozzáférhetőek kibővített tartalmak az interaktív eszközökön: érintőképernyőkön, videókijelzőkön és hangterminálokon. A fenntarthatóság nagyon fontos szempont volt a tervezés során. A hatalmas, üres, márvánnyal burkolt épületbelső megőrzése, ezzel párhuzamosan atmoszférájának jelentős megváltoztatása volt a cél. Egyben az is fontos volt, hogy a lehető legkevesebb új szerkezet kerüljön a mintegy 1300 négyzetmétert betöltő kiállítási térbe. A magas fogyasztású régi fényforrások helyett korszerű, természetes fényt biztosító LED világítótestek működnek, hátteret adva egy olyan környezetnek, amely izgalmas a kiállítás látogatói számára, de barátságos otthona a könyvtár olvasóinak és munkatársainak egyaránt. A nemzeti könyvtár számára sokat jelent, hogy olvasói és látogatói egy nemzetközileg elismert térben tölthetik el szabadidejüket.

 

 

Esszencia kiállítás

Belsőépítész: Lulla Interiors/Gazdag Mária
Grafika: Artom Kft./Takács Tamás
Kurátorok: Elbe István, Földesi Ferenc, Sudár Annamária, Szovák Márton, Zsupán Edina
A kiállításról mellékelt fotók: Horváth Dániel

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, F épület, V–VI. emelet

 

Kapcsolódó tartalmak:

Nemzetközi elismeréssel jutalmazták az Országos Széchényi Könyvtár Esszencia című kiállítását

Könyvtárunk alapításának 220. évfordulója alkalmából készült el Esszencia című első nagyszabású állandó kiállításunk

2022. november 24-én megnyílt az Esszencia című első állandó kiállításunk

Corvina-kiállításunk nemzetközi elismerése