Nemzetközi Liszt-konferencia a nemzeti könyvtár munkatársának részvételével

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/06/07

 

2024. május 16–17-én a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Liszt és kortársai 21. szemmel címmel kétnapos nemzetközi konferenciát rendezett.

A Liszt-kutatás legfrissebb eredményeinek bemutatására szolgáló, a nagyközönség előtt is nyitott találkozót – amely a különböző törekvések összehangolására és kötetlen eszmecserére, kapcsolatépítésre is lehetőséget adott – dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója szervezte munkatársai közreműködésével. Az ünnepélyes, zenés megnyitón a Liszt-múzeum vezetője mellett Fekete Gyula, a Zeneakadémia nemzetközi és tudományos rektorhelyettese és Alan Walker, a kanadai McMaster University nyugalmazott professzora, Liszt világhírű biográfusa mondott köszöntőt.

A 23 angol vagy német nyelvű előadás témái között voltak Liszt muzsikus kortársaihoz (Berlioz, Mendelssohn, Mahler, Reményi Ede, Delibes, női zeneszerzők) fűződő kapcsolatainak új megközelítései, műveinek jobb megértését segítő zenei elemzések, eddig ismeretlen életrajzi forrásai (például Liszt háztartáskönyve, emlékkönyve, korai életrajzának saját javításaival ellátott példánya, levelek) vizsgálatából levont következtetések, emellett szerepelt a programban Liszt zongoraműveinek könnyített kiadásait elemző, illetve a komponista művészete által ihletett, 21. századi regényt bemutató előadás. 

Illyés Boglárka, az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának tudományos kutatója és zenei gyűjteményének vezetője a kétnapos konferencia első napján adott elő, Léo Delibes (1836–1891) francia zeneszerző budapesti látogatásaival kapcsolatban.

Léo Delibes, Liszt and the Budapest Social Life (Léo Delibes, Liszt és a budapesti társasélet) című, angol nyelvű előadásában az 1870-es és 1880-as évekbeli Budapest – és ezen belül az idős Liszt itteni – társasági életét s ennek a magyar–francia szellemi és kulturális közeledésben játszott szerepét vizsgálta. 

 

Kapcsolódó tartalom: 

Beszámoló a Liszt és kortársai 21. századi szemmel című nemzetközi konferenciáról