NÉZZ SZEMBE A MÚLTTAL! – Kalandos utazás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/04/09

 

Kedves Fiatalok – gyermekek, diákok, hallgatók!  

Kalandra és időutazásra vágysz, de már eleged van a virtuális térből? Nézz körül a padláson!

Az Országos Széchényi Könyvtárban mi is azon fáradozunk, hogy jól kihasználva a helyzet adta lehetőségeket, rendezzük gyűjteményeinket, leporoljuk régi terveinket. Ki-ki a tudományos cikkeit, mappáit, fotóit rendezgeti, s vannak, akik a gyűjteményt kutatják és eredményeiket széles körben megosztják

Itt az ideje, hogy te is körülnézz otthonodban! Hallottad, hogy micsoda kincseket is rejthet egy padlás?

Ha rendetlenség van, tégy rendet! Ha rendet találtál, máris a nevezetes dobozhoz nyúlhatsz, amiben a régi kéziratokat tartod: amit örököltél, vagy előveheted egy kedves emléked, általad írt vagy kapott szerelmes levelet vagy óvodás rajzot – „Anyukának szeretettel”, képeslap egy táborozásról...  

Tehát létrát elő, és irány a padlás, vagy a pince! Azért vigyázz, csak óvatosan! Egyedül is csuda jó lehet az emlékezni egy réges-régi pillanatra, de együtt még jobb. Beszélgess szüleiddel a talált tárgyakról, különösen akkor, ha az ő holmijukban kutattál! Esetleg a nagymamit vagy a nagypapit is felhívhatjátok, hogy is voltak ezek a dolgok akkoriban. Valahogy így kezdődik a családi történetírás.

Ha különleges kincsre találtál, amelyet velünk is megosztanál, a következőképp teheted:  

Végy egy fehér papírlapot (ha méretesebb a dokumentum, akkor egy fehér abroszt), és arra helyezd a kincset!  

Jegyezd fel a következőket olvashatóan egy papírlapra: Hol készült? Mikor készült? Kinek a tulajdona? Milyen típusú dokumentum: képeslap, levél, térkép vagy valami egyéb? Mekkora? (Add meg a méreteit!)  

A leírást a dokumentum mellé helyezve, készíts róla egy jó minőségű fotót. Ha az ismertető kétoldalas, akkor mindkét oldalát fotózd le s szerkeszd össze egy fotóvá!  

2020. április 20. és 22. között a Facebook-oldalunkon megjelenő NÉZZ SZEMBE A MÚLTTAL kiemelt poszt alá posztold a fotódat!  

Jó kalandozást kívánunk!