Részletező – Tanítson, tanulj velünk!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/03/18

Az elmúlt években készült online tematikus szolgáltatásainkból a szerkesztők ajánlanak tartalmakat – összeállításokat, segédleteket, érdekességeket az oktatás szereplőinek.

Az alább kiemelt tartalmak mellett érdeklődési területekre és korszakokra is szűrhet online tematikus szolgáltatásaink között a tematikus oldalainkat bemutató oldal jobb oldali sávjában található címszavak segítségével. 

 

Hogyan vált egy vers nemzeti imánkká?

A Hymnustól a Himnuszig, avagy egy legitimáció története – évszámokban.

Erkel Ferenc: Himnusz – dokumentumok, források.

Érdekességek Erkel Ferencről – a sakkozó.

 

 

A Rákóczi-induló, a magyar nemzet legfontosabb zenei szimbóluma – a Himnusz és a Szózat előtt. Hogyan született? Kik dolgozták fel? Szolgáltatásunkban letölthető kották is találhatók!

A Rákóczi induló  tematikus honlap

 

 

Nyelvemlékek

A legrégibb magyar nyelvű szövegemlék, az első fennmaradt magyar nyelvű vers, a legrégibb magyar nyelvű könyv és más „legek”.

Hangfelvételek nyelvemlékeinkből.

Az OSZK-ban őrzött összes nyelvemlék digitálisan.

 

 

 

 

Corvina-könyvtár – corvinák

Hunyadi Mátyás egykori Corvina-könyvtárának rövid története és a corvinákkal kapcsolatos kisfilmek. Hunyadi Mátyás ábrázolásai. Észrevette-e már, hogy őt láthatjuk az 1000 Ft-oson is? A gazdagon illusztrált kódexek a vizuális nevelés és rajzórák izgalmas alapanyagai is lehetnek. 

Megnézhetjük az egyik leggazdagabb diszítésű corvina, a Philostratus-kódex minden oldalát – ahogyan az összes Magyarországon őrzött corvináét is.

 

Mátyás-mesék

Hallgassunk Mátyás-mesét Helyey László előadásában!

Olvassunk Mátyás-meséket Kriza Ildikó és Kóka Rozália gyűjtései nyomán!

Nézegessük Jankovics Marcell meseillusztrációit.

 

 

 

 

 

A török hódítások térképen – Lázár-térkép  

Vizsgáljuk meg a török birodalmi fenyegetés 16. századi térképi ábrázolását! Hogyan tud cselekvésre buzdítani egy térkép? Az első ismert, Magyarországot ábrázoló térkép mellett sok más, korabeli térképet találhatunk a Tabula Hungariae oldalon.

A térkép nagy méretben.

 

 

 

Hallgassuk meg Kossuth hangját!

Kossuth Lajos az aradi vértanúk emlékműve felavatására szánt ünnepi beszédét 1890-ben rögzítették fonográfhengereken. A beszéd meghallgatható  és elolvasható az oldalon, valamit látható néhány korabeli fénykép is!

 

 

 

 

Nyugat

A Nyugat folyóirat rövid története kattintható tartalmakkal. Száztizenegy nyugatos szerző pályarajza.

Kézirataik és első kiadásaik fotói. Nyugatos szerzők hangjai – Babits, Karinthy, Füst Milán és mások.

Több mint félszáz meghallgatható nyugatos költemény és prózai szöveg művészek előadásában.

 

 

 

Örkény István szerzői honlapján olvashatók legfontosabb művei és életrajza, valamint a drámái magyarországi és külföldi előadásait tartalmazó jegyzék, továbbá meghallgathatók a vele készített hangfelvételek  és megnézhetők a műveiből, drámáinak színházi előadáasiból készült filmfelvételek.

 

 

 

Hogy fordul a szöveg képpé? Hogy születik egy könyvillusztráció? Irodalom és képzőművészet egymásra hatását, két művész barátságát és alkotói folyamatait vizsgálhatjuk a Weöres Sándor és Illés Árpád barátságát bemutató honlapon – pl. a költő Holdbéli csónakos című művéhez készített  díszlettervei alapján

 

 

 

 

A Lázár Ervinnek emléket állító online gyűjteményben az irodalmi mű vizuális leképezésére láthatunk példákat – ezúttal egy diákoknak kiírt rajzpályázat pályamunkái alapján

 

 

 

   

A nemzeti könyvtár youtube-csatornáján többek között A Corvina Könyvtár budai műhelye című nagysikerű kiállításunkhoz kapcsolódó rövidfilmek, valamint a KönyvTÁRlat és az Orientalisták az OSZK-ban című népszerű programsorozataink felvételei nézhetők meg.