Szapáry Gyula gróf, a sokoldalú politikus – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/03/20

 

Az egykori államférfi munkásságára emlékezve Szapáry Gyula gróf, a sokoldalú politikus címmel 2022. november 24-én konferenciát rendeztek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, melyen könyvtárunk munkatársai, Bárány Zsófia és Klestenitz Tibor is részt vettek. A tudományos tanácskozás előadásaiból tanulmánykötet készült, melynek megjelenését az OSZK digitalizált illusztrációkkal is támogatta.

A könyvbemutatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak! A szervezők kérik a részvételi szándékot a sajto@mmgm.hu e-mail címen jelezni.

 

Időpont: 2023. március 30. csütörtök, 15 óra

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, konferenciaterem (Budapest, XIV. Városliget, Vajdahunyadvár)   

A kötetet méltatja Prof. Dr. Erdődy Gábor történész, Magyarország volt németországi, valamint a Szentszék és a Szuverén Máltai Lovagrend melletti nagykövete.

2019-ben Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, Magyarország volt washingtoni nagykövete kezdeményezésére indult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen egy, a hajdani politikus és kormányfő életművét vizsgáló kutatási projekt. A 2022. november 24-én rendezett konferencián a kutatás eddigi eredményeiről számoltak be az előadók: Szilágyi Adrienn (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont) a magánembert és a birtokigazgatót, Somorjai Szabolcs (Budapest Főváros Levéltára) a pénzügyminisztert és a valutareformert, Bárány Zsófia (Országos Széchényi Könyvtár, ELKH BTK) és Klestenitz Tibor (OSZK, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) a konzervatív-liberális egyházpolitikát képviselő politikust, Estók János (MMM, ELTE BTK) a földművelésügyi minisztert, míg Dobszay Tamás (ELTE BTK) a belügyminisztert, közigazgatási reformert mutatta be előadásában. A tudományos tanácskozáson jelen volt Szapáry Gyula dédunokája, Szapáry György is.

 

Kapcsolódó tartalom:

190 éve született Szapáry Gyula miniszterelnök, a sokoldalú politikus – konferenciabeszámoló