Táncold körbe Magyarországot online!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/03/23

 

Nyolc tájegység jellegzetes táncait tanulhatja meg otthonában az Országos Széchényi Könyvtár segítségével. A táncok tanítását a legkiválóbb gyermekegyüttesek tagjai, a Szarvasi Gyermek Szólótánc fesztivál díjazottjai mutatják be.

A Táncolj velünk! című gyermek néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült a nemzeti könyvtárban. Az ismeretterjesztő széria a Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Népművészeti Egyesület kezdeményezésére indult, összeállítását pedig az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárában működő Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány végezte.

A filmekben jelentős hangsúly kerül a viseletek bemutatására is, valamint megismerhetővé válik egy-egy tájegység alapvető történeti-néprajzi háttere is.

A táncokat a MTA BTK Zenetudományi Intézet Néptánckutató Archívuma filmjeivel illusztráljuk, amelyeket az Országos Széchényi Könyvtár YouTube-csatornáján tesszük közzé 2020. március 27-től kezdődően. A sorozat szerkesztő-forgatókönyvírója dr. Diószegi László, történész, Harangozó-díjas koreográfus, rendezője Szécsényi Anikó, az OSZK munkatársa.

A filmsorozat kiválóan használható minden közösségben gyermektánc oktatására; használatával nem csupán a képzett táncpedagógusok, hanem a néptáncot alapszinten ismerő oktatók is kitűnő eredményt érhetnek el.

 

  • A sorozat első részében a Sárközbe kalauzoljuk nézőinket, aminek köszönhetően a Cinegés, valamint a Lassú és friss csárdás lépéseit tanulhatják meg.
  • A sorozat következő részében a Somogyba kalauzoljuk nézőinket, aminek köszönhetően a Ugrós, a Lassú és friss csárdás valamint a Kanásztánc lépéseit tanulhatják meg.
  • Somogy után Szatmár következik. Bemutatjuk a magyar verbunk és a lassú és friss csárdás lépéseit.
  • A sorozat következő részeiben a Galga menti verbunk és csárdás lépéseit tanulhatják meg.
  • A következő részben a rábaközi dus és a lassú és friss csárdás lépéseit tanulhatják meg.
  • A rábaközi táncok után a dél-alföldi oláhos és a lassú és friss csárdás lépéseit tanulhatják meg.
  • A sorozat következő részében a gyimesi verbunk és páros táncok, valamint a héjszák és aprók tánclépéseit tanulhatják meg.
  • A sorozat utolsó részében a széki sűrű és ritka tempó, magyar, valamint a lassú, csárdás, porka, hétlépés tánclépéseit tanulhatják meg.