Tartui Balti Drámafórum – 2021

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/09/23

 

Sirató Ildikó az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának kutatója – mint immár 18 éve mindig – részt vett a DRAAMA 2021 fesztiválon és a Tartui Balti Drámafórumon. Tartu az észt kulturális főváros, amely 2024-ben Európa Kulturális Fővárosainak is egyike lesz.  

A korábban kétévente, majd évente sorra kerülő színházi fesztiválon, illetve a hozzá kapcsolódó tematikus-szakmai rendezvényeken 2020-ban a pandémia okán külföldről csak a virtuális térben lehetett jelen lenni, az idén azonban – a résztvevők nagy örömére – újra meg is lehetett látogatni a nagyszabású rendezvényt.  

A DRAAMA 2021 programjában összesen 21 esemény volt.  A színházi rendezvénysorozatot egy kortárs dráma-showcase nyitotta Tallinnban (5 produkcióval), majd a színházcsinálók, színházkutatók és részben a közönség is átköltözött Tartuba, hogy megtekintse a fesztivál tervezett 17 előadása közül a megvalósult tizenötöt és meghallgassa a Balti Drámafórum előadásait, valamint a fesztiválprodukciókat követő beszélgetéseket és a záró napon rendezett összefoglaló szakmai értékelést.  

Sirató Ildikó beszámolt a Magyarországon készülő kortárs észt drámakötet kiadásának előkészületeiről. A hét drámafordítást tartalmazó kötet várhatóan még 2021-ben megjelenhet a Napkút Kiadónál.