„Titkos könyvtárat” vizsgáltak a nemzeti könyvtár szakemberei

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/24

 

A kárpátaljai Beregszászon található Bendász István Görögkatolikus Könyvtár és Levéltár célja a görögkatolikus egyház írott örökségének kutatása és ápolása, hagyományainak bemutatása, a hely- és egyháztörténeti kutatások segítése, a görögkatolikusság és a magyarság kapcsolatának keresése. A szakkönyvtár elsősorban a kárpátaljai görögkatolikus egyház, az egyetemes katolikus és a bizánci rítusú egyházak történeti, teológiai és művészeti munkáit gyűjti. Fő témái a keresztény filozófia, a bibliatudomány, valamint az egyháztörténet. A könyvtár és archívum alapító gyűjteménye Bendász István (1903–1991) kanonok, egyháztörténész hagyatékából származik, aki az egyházüldözés alatt is gyűjtötte a görögkatolikus felekezettel kapcsolatos munkákat, dokumentumokat, jegyzeteket.

Bendász István hagyatékának állományvédelmi és digitalizálási szempontok szerinti felmérése céljából az OSZK Gyűjteménymegőrzési Főosztályának három munkatársa utazott a beregszászi Ortutay Elemér Görögkatolikus Központba Marosi István, a Görögkör és az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium vezetője, valamint Marosi Anita, a Bendász István Görögkatolikus Könyvtár és Levéltár vezetője meghívására.

 

A 2024. április 8-tól 11-ig tartó munkálatokat a Digitalizáló Osztály reprográfiai koordinációs csoportjának munkatársa, Győri Orsolya és a fotós csoport koordinátora, Pohánka Xénia, valamint az Állományvédelmi és Restauráló Osztály főrestaurátora, Péterfi Gyöngyvér végezte el. A napi száz könyvet érintő vizsgálat alkalmával – közben fotódokumentációkat készítve – munkatársaink négyszáz könyvet mértek fel restaurálási és digitalizálási szempontból, a hagyatékba tartozó dokumentumok száma azonban több ezer tételre tehető, a modern kiadásoktól az egészen régi kódexekig. A „titkos könyvtárat” a változó politikai helyzet miatt folyamatosan rejtegetni kellett, így a teljes állomány erősen szennyezett, jelentős része sérült. A rovar- és penészfertőzött köteteket elkülönítették. Munkatársaink az ott dolgozókat állománymegőrző javaslatokkal látták el, amelyek segítségükre lehetnek a tisztításnál, a raktározási és kiállítási körülmények kialakításánál.

A nemzeti könyvtár feladatainak teljesítése érdekében aktív kapcsolatokat ápol a határon túli magyar könyvtárakkal, valamint szakmai kapcsolatokat épít a határon túli magyar értékek megóvása érdekében. Bendász István hagyatékának gondozását az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ végzi, ebben az OSZK szakemberei szaktudásukkal és tárgyi lehetőségeikkel igyekeznek segítséget nyújtani.