Új könyvtártudományi szakfolyóirat indul

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/06/28

 

2023. június 28-án Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Marton József Ernő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) főigazgatója a Könyvtári Figyelő és a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás (TMT) című szakfolyóiratok egyesüléséről és megújításáról állapodott meg.

 

A közel 70 éves Könyvtári Figyelő 2006-ban kapott utoljára új arculatot és tartalmi struktúrát. Az elmúlt tizenhét évben a könyvtár- és információtudomány jelentős mértékben fejlődött, amelyet a hazai szaktudományos folyóiratnak is tükröznie kell. Ennek megfelelően az OSZK és a BME OMIKK – mint a szakma másik nagy múltú lapjának, a TMT-nek a kiadója – egyesíti erőforrásait, és új, közös kiadványt hoz létre.

A 2024 tavaszától megjelenő negyedéves, nyílt hozzáférésű (open access) digitális folyóirat elsődleges célja, hogy megszólítsa a könyvtárszakma hazai és határon túli képviselőit, továbbá nemzetközi színtéren is megjelenítse a magyarországi könyvtárügyet. A létrejövő kiadványt a felek a magyar könyvtári rendszer minősített tudományos szakfolyóirataként kívánják pozicionálni. A magas színvonalat többek között a tanulmányok kettős vak lektorálása és szabványos, összehangolt hivatkozási rendszere biztosítja. A tanulmányok egyedi DOI-azonosítót (digital object identifier) kapnak. A folyóirat angol nyelvű tanulmányokat is befogad.

 

 

A leendő szerkesztőség és szerkesztőbizottság tagjairól az ősz folyamán adunk további tájékoztatást.

Egyúttal tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy az Open Journal Systems (OJS) felületén elérhetővé vált a Könyvtári Figyelő 2022/4. száma is.