Új szolgáltatások és változások az olvasótermek használatában

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/10/15

 

Tisztelt Olvasóink!

2022. október 17-től új szolgáltatásokkal várjuk önöket!  A törzsgyűjtemény a VII. emeleti felújított déli olvasóteremben várja látogatóit, ahol – újfajta kényelmi szolgáltatásként – két új és könnyen kezelhető önkiszolgáló szkennert is biztosítunk. 

Az energiahatékonysági szempontokat is figyelembe véve az olvasótermek használatát az alábbiak szerint módosítottuk: 

A különgyűjtemények használatát ezentúl két olvasóteremben biztosítjuk.

  • A Kézirattár, a Régi Nyomtatványok Tára, a Színháztörténeti- és Zeneműtár, valamint a Térkép-, Plakát és Kisnyomtatványtár a jövőben a VI. emeleti Színháztörténeti és Zeneműtári olvasóban fogadja önöket.
  • A Történeti Fénykép- és Videótár továbbra is a VII. emeleti Kápolnatérben várja olvasóit.  

Az új önkiszolgáló szkennerszolgáltatás a különgyűjteményeknél is megtalálható a nagyobb kényelem és hatékonyság érdekében.  

Felhívjuk figyelmüket, hogy a korábbi gyakorlathoz hasonlóan a különgyűjteményi olvasótermek használata előzetes helyfoglaláshoz kötött. Ezt a helyfoglalas.kulongyujtemenyek@oszk.hu e-mail- címen tehetik meg. A dokumentum-előkészítést továbbra is a ezen a linken igényelhetik.

A nemzeti könyvtár folyamatos megújulása jegyében az elmúlt hónapokban jelentősen korszerűsítettük könyvtárunk tereit és szolgáltatásait. A déli olvasótér gazdaságos világítást, korszerű bútorzatot, új asztalokat és székeket kapott; a közeljövőben pedig új, energiatakarékos olvasólámpák is érkeznek, így a terem energiafelhasználása 70%-kal csökken. Az olvasószolgálat is új munkaállomásokat kapott, a kiadópultokat látványos mintázattal és feliratokkal látták el.

Eltökélt szándékunk, hogy a nemzeti bibliotéka szolgáltatásainak magas színvonalát fenntartsuk, illetve folyamatosan alkalmazkodjunk a jelenlegi helyzet kihívásaihoz és olvasóink igényeihez.