Újabb török könyvadomány az OSZK-nak

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/05/16

 

Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója 2023. május 16-án hivatalos látogatáson fogadta C. Gülşen Karanis Ekşioğlu török nagykövetet, valamint kísérőit, Oláh Zsuzsanna nagyköveti asszisztenst és Osman Can Ürel kulturális attasét. Az OSZK részéről Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes és Lewalt-Jezierski Zoltán kabinetvezető vettek részt még a szakmai egyeztetésen.

 

A megbeszélésen a török nagykövet ünnepélyes keretek között átadta az Ankarában található Elnöki Nemzeti Könyvtár (Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi) ajándékát, a 225 kötetből álló, különböző tematikájú könyvcsomagot. A könyvadomány a nemzeti könyvtár gyűjteményét gyarapítja a jövőben. A kiadványok a törzsgyűjteményben és az Országos Idegennyelvű Könyvtárban válnak elérhetővé a felhasználók számára.

2021-ben a Törökországban tartózkodó miniszterelnöki delegáció tagjaként Rózsa Dávid főigazgató úr ünnepélyes keretek között írta alá az együttműködési megállapodást a török köztársasági elnök nemzeti könyvtárával. A könyvadomány a szakmai együttműködésnek köszönhetően érkezett meg Magyarországra.

 

A könyvtár munkatársai különleges bemutatót is készítettek a nagykövet számára. Papp Viktor, az OSZK Történeti Fénykép- és Interjútára munkatársa mutatta be a Széchényi-könyvtár gyűjteményében őrzött, 1869-ből származó, Konstantinápolyról szóló fényképalbumot, amely báró Révay Ferenc hagyatékaként került a nemzeti könyvtárhoz. A könyvben található tíz darab különleges látkép, amelyek egymás mellé állítva egy majd 300 fokos panorámaképet alkotnak. A fotók a város egyik leghíresebb építményéből, a Galata-toronyból készültek, építészettörténeti momentumait tekintve egyértelműen és határozottan állítható, hogy 1869-ben. A látképeket kollégáink digitalizáltan egymás mellé helyezték, láttatva a korabeli fotós célját, a város egyedülálló panorámáját.

 

A török delegáció a hivatalos látogatás végén megtekintették a nemzeti könyvtár Esszencia elnevezésű, tavaly nyílt, új állandó kiállítását.

 

 

További képek

 

Kapcsolódó tartalom:
Révay Ferenc és az utazásairól tanúskodó fényképalbumok