„Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet (Arany János-kiállítás)

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/04/28 - 2017/12/20

A kiállítás az OSZK kézirattárának páratlan kincseire épül, kiegészülvén a korabeli első folyóirat-megjelenésekkel, kötetkiadásokkal, de a tárlat kitér az Arany-recepció és kultusz kérdéseire is.

A kiállítás központi eleme a Toldi-trilógia kézirategyüttese, melyet a költő leszármazottai adományoztak 1899-ben az Országos Széchényi Könyvtárnak. A Toldi, a Toldi estéjének két teljes kéziratvariánsa és a Toldi szerelme tisztázott példánya eredetiben látható majd a kiállításon, miként számos más, az életpálya fontos művének kézirata, így pl. a Családi kör, a Hídavatás, a Vörös Rébék és a Buda halála.

A látogatók bepillantást nyerhetnek a költő akadémiai munkájába, a Petőfivel való levelezésébe, megtekinthetik – a szintén a nemzeti könyvtárban őrzött – híres Petőfi-rajzokat Arany Jánosról, illetve a Csonka-toronyról.

Az életút kronologikus és témaorientált bemutatása mellett helyet kapnak az összeállításban az Arany személye és az életműve által ihletett képzőművészeti alkotások eredetijei is – így Barabás Miklós, Székely Bertalan, Buday György, Stróbl Alajos munkái, melyeket a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum bocsátott rendelkezésünkre.

A kiállítás része napjaink Arany-kultusza is, melynek egyik szép megnyilvánulása közel száz kortárs magyar költő verses reflexiója, melyet az ünnepi év alkalmából a nemzeti könyvtár felkérésére kéziratos formában küldtek el a kiállítás számára. A kiállítás zárását követően az értékes kézirategyüttest Kézirattárunk, mint az 2017-es Arany János-emlékév egyik emlékét külön fondban őriz majd meg.

A kiállítás kurátorai: Dr. Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, a Kézirattár és Borbély Mónika irodalomtörténész, a Tájékoztató Osztály munkatársa.

A Nemzeti Ereklyetérben és a Manuscriptorium kiállítótérben megrendezett interaktív tárlat megnyitója 2017. április 28-án 11 órakor kezdődik.

 

Tervezze meg látogatását!

Idén utolsó alkalommal, december 15-én 15 órától,  ingyenes tárlatvezetést tartunk érdeklődő látogatóink részére. A látogatás előtt bejelentkezés szükséges a csoportvezetes@oszk.hu címen.

Szeretettel várjuk látogatóinkat!

A kiállítás – melyet az esztendő során könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, speciális tárlatvezetések, rendhagyó magyarórák kísérnek – 2017. december 20-ig tekinthető meg.
Éves olvasójeggyel rendelkező látogatóinknak a belépés ingyenes. A kiállítás keddtől szombatig 10 és 19 óra között látogatható a nyári zárvatartás idején is.

Jegyárak:
Felnőtt, teljes árú jegy: 1.200 Ft
Kedvezményes jegy: 800 Ft
Csoportjegy (8 főtől): 600 Ft
Múzeumpedagógia foglalkozás díja: 3.000 Ft/ csoport
Díjmentesség az aktuális díjmentes lista szerint.

A megnyitó
Meghívó

A kiállítást támogatta: