Több mint százéves ereklyék az örmény társadalom sokszínűségéről – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/03/25 - 2019/05/11

Az örményeket a világ első keresztény népeként tartják számon, akik a keresztény-muszlim kontaktzónában (a Perzsa-, az Oszmán- és az Orosz Birodalmak területein) is évszázadokon keresztül megőrizték hitüket, sokszor az államiság teljes hiányában. Az Egység és sokszínűség – Örmény Biblia és vallásos társadalom című kiállításon nemcsak az első három teljes örmény bibliakiadás (Amszterdam, 1666; Isztanbul, 1705; Velence 1733) látható, hanem számos családi ereklye, valamint az erdélyi örmények vallásgyakorlatához kötődő tárgyak is. A több mint 100 éves kincsek egy-egy oszmán-örmény család mikrotörténelmét hordozzák. A tárgyak, amelyek városról városra kísérték az örmény népirtást túlélő családokat, rávilágítanak az oszmán-örmény társadalom kulturális, nyelvi és vallási sokszínűségére.

Az örmények a Kárpát-medencéhez is szorosan kapcsolódnak. A 17. században vándoroltak be nagyobb számban Erdélybe, ahol uniót kötöttek a katolikus egyházzal, majd viszonylag gyorsan integrálódtak a magyar társadalomba. A dualizmusban számos parlamenti képviselőt, minisztert, sőt miniszterelnököt adtak Magyarországnak, az aradi tizenhárom  közül pedig Kiss Ernő és Lázár Vilmos is erdélyi örmény származású volt.

Az első teljes örmény nyelvű Bibliát 1666-ban, Amszterdamban nyomtatták örmény kereskedők finanszírozásával, Albrect Dürer művészetét közvetítő metszetekkel gazdagon illusztrálva. A Biblia kiadása az egységet jeleníti meg, viszont a különböző területeken lévő vallásgyakorlat sokrétű. A felekezetszerveződésre a hagyományos örmény apostoli vallás mellett hatással volt a római katolikus egyház és a protestantizmus is.

A kiállítás az OSZK, a PPKE Armeniológiai intézete és a Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlichen Europa együttműködésével valósult meg.

A kiállítást megnyitja: 
Tüske László főigazgató (OSZK)
Szuromi Szabolcs Anzelm O. Praem rektor (PPKE)
Christian Lübke igazgató (GWZO Leipzig)

A kiállítást tudományosan méltatja: Meline Pehlivanian (Staatsbibliothek zu Berlin)

Időpont: 2019. március 25., hétfő 17 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, F épület.
(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános udvar felől.)

A kiállítás 2019. március 25-től május 11-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között látogatható.

A kiállítás plakátja

A megnyitó eseménye a Facebook-on


„Az életet átjáró biblikusság” – Az örmény vallásosság kincsei a Széchényi Könyvtárban - cikk a Magyar Kurír lapjain

A tárlat képekben