100 éve született Szalay Karola

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/11/09 - 2012/03/31

A Művészet és tudomány - lélek és test című kiállítással a 100 esztendeje született Szalay Karolára, az Operaház művészettörténész-doktor prímabalerinájára emlékezünk a Magyar Tudomány Ünnepének idei alkalmából. A kiállítás meghívója

Szalay Karola az Operaház balettiskolájában tanult, majd 1926-ban lett az együttes  tagja, 1930-tól 1948-ig magántáncosa. 1941-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen doktori címet szerzett.

Operai tagsága alatt 1926–1948 között az akkori balettrepertoár csaknem minden női főszerepét eltáncolta, többek közt a Csongor és Tünde, a Fából faragott királyfi, a Petruska, a Seherezádé női vezető szerepeit. Táncolt a Polovec táncokban s ő volt a Molnárné A háromszögletű kalapban.

Sokoldalú balerina volt, törékeny és lírai, erőteljes és drámai, ha az adott szerep úgy kívánta meg. Alakításaiban a tánc és a színészi játék teljes egységben jelent meg.

1941–1946 között Olaszországban élt és dolgozott. 1946-ban tért vissza. Ekkor táncolta el élete talán legkiemelkedőbb szerepét, a „Lányt” Harangozó Gyula zseniális balettjében.

1950-ben elvégezte a Vaganova módszertan kurzust, melyet az itt vendégeskedő szovjet mesterek tartottak. Ezt követően, az akkor megalakult Állami Balett Intézet tanára lett. Klasszikus balettet, történelmi társastáncot, színészi mesterséget tanított, s közben amatőr néptáncosokkal is foglalkozott. Tette mindezt, az őrá jellemző igényességgel, szenvedéllyel.

1956 óta ismét Olaszországban él, a milánói Scala iskolájának balettmestere, de neves színházi együttesekkel is dolgozott, pl. Giorgio Strehler társulatával.
Korának egyik legnépszerűbb lírai balerinája volt.

Fontosabb szerepei: Seherezádé (Kölling); Tünde (Cieplinski: Csongor és Tünde); Fanny (Cieplinski: Elssler Fanny); Cigánylány (Cieplinski: Magyar ábrándok); Lány (Harangozó Gy.: A csodálatos mandarin).
Könyve: A tánc a képzőművészetben (1941).

A kamarakiállításra a Magyar Tudomány Hetének keretében kerül sor, kapcsolódva az MTA Tánctudományi Munkabizottsága által e napra szervezett, 14 órakor az MTA Zenetudományi Intézetének Bartók termében kezdődő Szalay Karola emléküléshez.

Megtekinthető: a 6. emeleti Színháztörténeti Tár olvasótermében.
A kiállítás 2011. november 9 - től 2012. március 31 - ig, a tár nyitva tartási idejében (Kedd - Péntek: 9 - 17, Szombat: 9 - 14) látható. Látogatóink részére a belépőjegy ára 400 Ft. Beiratkozott olvasóknak a belépés díjtalan.