Cipszerek és a reformáció – kiállítás a szepességi szászokról

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/01/12 - 2018/02/14

 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Germanisztika Tanszéke és a Budapest-Németajkú Református Egyházközség szervezésében, a Reformáció Emlékbizottság támogatásával létrejött kiállítás három tematikus egységre bomlik.

Az első, általános történeti részben néhány híres szepességi várost mutatunk be. Ezt követi a szepességi szászok magyarországi reformációban betöltött szerepének felvázolása, különös tekintettel Lőcse városára. Itt mutatjuk be a híres lőcsei Brewer (Breuer)-nyomdát, illetve a szepességi peregrinációt.

A harmadik tematikus egység végül híres cipszer vagy cipszer származású személyiségekkel foglalkozik.

Ez utóbbiak közé olyan családokat sorolhatunk, mint pl. a Serpilius és Klesch prédikátorcsaládokat, illetve a Genersich és Spillenberg családokat.

Egy-egy család híres tagjain kívül neves cipszer származású orvosok (id. és ifj. Bókay János, ill. a magyar röntgenológia atyja Alexander Béla), természettudósok, csillagászok és Tátrakutatók (Fröhlich Dávid, id. és ifj. Buchholtz György, Hunfalvy János, Grósz Alfréd), statisztikusok, közgazdászok (Schwartner Márton, Berzeviczy Gergely), politikusok (Zsedényi Ede), katona és természettudós (Görgey Artúr), nyelvész (Hunfalvy Pál), írók (Lám Frigyes, Scholz Frigyes és Franz Ratzenberger), valamint festők (Czauczig József és id. Markó Károly) életútját mutatjuk be.

A kiállítás számos színes tablóból áll, melyek mellett három tablóban az OSZK gyűjteményeiből eredeti dokumentumok is helyet kaptak.

Kurátorok: Berzeviczy Klára (PPKE) és Lőkös Péter (PPKE)

Videó a kiállításról

A kiállítás 2018. január 12-től 2018. február 14-ig, keddtől péntekig 9 és 17 szombaton 9 és 14 óra között ingyenesen látogatható az OSZK Kézirattárában.