A civilizáció lenyomata: A könyvek káprázatos útja

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/10/18 - 2016/12/15

 

A nagyszabású interaktív könyvtörténeti kiállítás anyaga a Tajvani Nemzeti Könyvtárral 2015 tavaszán kötött együttműködés alapján érkezett könyvtárunkba. A tárlat keretében az érdeklődők megtekinthetnek számos, a tajvani magaskultúra részeként ismert könyvritkaságot. A Tajvani Nemzeti Könyvtár (a Könyvtár) gazdag régi könyv és dokumentumgyűjteménnyel rendelkezik.

Az állományban megtalálhatók ritka és eredeti, Szung-, Jüan- és Ming-kori kiadások, kézzel másolt buddhista szútrák az északi és déli dinasztiák időszakából, valamint a Szuj- és Tang-korból, híres szerzők kéziratai, továbbá bronzmetszetek és kővésetek pacskolatai. Az elmúlt években a gyűjtemény tovább bővült népi faragásokkal, metszetekkel és fadúcos technikával készült nyomatokkal, valamint régi tajvani könyvekkel és dokumentumokkal. A Könyvtár gyűjteménye bővelkedik gyönyörű, változatosnál változatosabb darabokban.

A kiállítás betekintést enged a fűzési - és kötészeti eljárásokba, a papírkészítés előtti idők technikáinak rejtelmeibe.

A látottakat a gyakorlatban is lehetőség lesz kipróbálni, a tárlat különösen gazdag interaktív elemekben: táblanyomat-készítés, festés, könyvfűzés, emlékfotó-készítés várja a látogatókat.

A kiállítás 2016. október 18-tól december 15-ig tekinthető meg, a könyvtár nyitvatartási idejében keddtől szombatig, 9 és 20 óra között.

Helyszín:  6. emelet, Ars Librorum kiállítótér és a Corvina termek. A kiállítás díjmentesen megtekinthető.


A megnyitó képei