Egy kozmográfiai atlasz különlegességei 2.

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/06/16 - 2013/03/30

Hajózási térképek gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító térképgyűjteményéből
Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának kiállítása

A kiállításhoz kapcsolódva, és folytatva a korábbi évek hagyományait, a múzeumok éjszakáján bemutatót tartunk a régi korok legfontosabb földrajzi helymeghatározási műszereinek használatából, ahol az érdeklődők maguk is kipróbálhatják az eszközöket. Amíg a nagyok műszerek használatának elsajátításával foglalatoskodnak, a kicsik kipróbálhatják a térképrajzolás és térképszínezés szintén nem könnyű mesterségét.

Nemzeti könyvtárunk térképgyűjteményének alapját gróf Széchényi Ferenc több ezer darabos gyűjteménye képezi. Az egykori grófi gyűjtemény nem csupán számos magyar vonatkozású, ún. hungarica térképet és atlaszt tartalmazott, de az egyetemes kitekintésű gyűjtés eredményeképpen a 15-18. századi európai kartográfiatörténet kincseinek is gazdag tárháza.

Kiállításunkhoz e nagyszerű alapítói gyűjteményből egy különleges térképfajta, a hajózási térkép példányaiból válogattunk. Az egyedi műként tárolt, valamint atlaszokba kötött több, mint 300 hajózási térkép nem csak mennyiségét tekintve mondható jelentős gyűjteményrésznek, de a 17-18. századi tengerészeti térképkiadványok számos értékét is magába foglalja.

Válogatásunk során törekedtünk arra, hogy e különleges gyűjteményrésznek mind földrajzi, mind készítői-kiadói jellemzőit és sokféleségét – lehetőségeink keretein belül – megmutassuk. Ezért a kiállított művek, miként a grófi gyűjtemény egésze is, a mennyiségi arányokat tekintve, tükrözik a holland műhelyek és a 18. századi alkotások meghatározó súlyát. A holland alkotások mellett azonban más európai nemzetek – francia, angol, spanyol, dán – tengerészeti kiadványai is láthatók.

Az alapítói gyűjtemény egészének megfelelően, a kiállított művek között is többségben vannak az európai tengerek és tengerpartok térképei és atlaszai, de megtaláljuk a világóceánok, Amerika, Afrika és Ázsia távoli vizeit és tengerpartjait bemutató műveiket is. Köztük ott vannak a fűszerekben gazdag távoli Keletre vezető hajóútvonalak térképei, melyek egy része tán maga is megjárta e hatalmas távolságokat a merész kapitányok sokárbocos vitorlásain.

 

 A kiállítás  2013. március 30-ig látogatható az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárában, keddtől péntekig 9.00-17.00, szombaton 9.00-14.00 között. Látogatóink részére a belépőjegy ára 400 Ft. Beiratkozott olvasóknak a belépés díjtalan.