Egy kozmográfiai atlasz különlegességei 6. – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/08/22 - 2017/09/23

Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára idén is folytatja könyvtáralapítónk, gróf Széchényi Ferenc több ezer darabos térképgyűjteményének bemutatását. A 16–19. századi európai kartográfia számtalan értékét tartalmazó rendkívül gazdag gyűjteményből ezúttal, hatodik alkalommal, az alapítói térképgyűjtemény németalföldi (flamand és holland) térképeiből, atlaszaiból válogattunk.

Németalföld mintegy 200 éven át a modern térképkészítés meghatározó centrumának számított. A 16. század második felétől a flamand nagyváros, Antwerpen, majd az 1580–90-es évektől Amszterdam töltötte be Európa földrajzi-térképészeti központjának a szerepét. A flamand, majd holland kartográfusok a nagy földrajzi felfedezések, a térképkészítő és sokszorosító, nyomdász szakmák eredményeinek és lehetőségeinek a kiaknázásában egyaránt élenjáró szerepet töltöttek be. Az egymással is versengő kiadók mind az egyedi térképek körében, mind az atlaszok területén a legmagasabb színvonalon dolgozva máig csodált műveket alkottak meg.

A gróf térképgyűjteményének bizonyosan legjelentősebb, egyúttal legszebb részét a németalföldi térképek és atlaszok együttese képezi. A több mint 520 mű a 16–18. századi térképkészítés nagy értékű alkotásainak kincsesbányája. Mintegy negyven kiadó művét rejti magában, benne a németalföldi térképkészítés szinte minden jelentős alkotójának több-kevesebb alkotása megtalálható. Ebből a nagyszerű anyagból válogattunk a grófi gyűjteményt bemutató kiállítássorozatunk hatodik része keretében. Atlaszokat, atlaszlapokat, hadszínterek térképeit, speciális célú térképeket, és ún. díszkeretes ország- és tartománytérképek példányait, mely utóbbiakat, méltán, a holland aranykor és az európai térképtörténet legszebb alkotásai között tartjuk számon.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Térképtár
Időpont: Látogatható 2017. június 24-től július 14-ig, illetve a nyári zárás után augusztus 22-től szeptember 23-ig, keddtől péntekig 9.00 és 17.00, szombaton 9.00 és 14.00 óra között.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.
A korábbi kiállításokat összefoglaló, a térképeket részletesen bemutató tematikus honlap