Emlékképek’89 – Egy új korszak határán

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/04/26 - 2019/06/01

 

Interaktív fotókiállítás nyílik a rendszerváltás személyes emlékeiből az Országos Széchényi Könyvtárban. A Photoconsortium által szervezett nemzetközi fotókiállítás-sorozatban tíz európai város vesz részt egy-egy saját, lokális témát feldolgozva. A pop-up kiállítások közösségi fotógyűjtéssel készülnek és a beküldők aktívan részt vesznek a virtuális galériák kialakításában. Budapesten a nemzeti könyvtár Emlékképek’89 című tárlatával kapcsolódik a nemzetközi projekthez.

1989-ben a pártállami rendszer bukása nemcsak a politikai környezetet változtatta meg, és hozta el a diktatúra évei után a demokráciát Magyarországra, hanem átalakította hétköznapjainkat is: a város és a falu képét, az öltözködést, a szabadidő eltöltésének módját, a fogyasztást – mindent. E történelmi fordulat nem mindig jelentett pozitív változást: eltűntek ugyan a diktatúra emlékművei, jelképei, utcanevei, azonban ma is elfeledetten és kihasználatlanul tátongó épületek, gyárak, egykori vállalati üdülők, laktanyák, szórakozóhelyek romjai jelzik még a változást. A kiállításon a rendszerváltásra tekintünk rá, az átalakulást, a változást próbáljuk megragadni, mindezt személyes nézőpontokból, privát fotóemlékekből megszerkesztve.

Kíváncsiak voltunk, mit jelent a budapesti lakosok számára a rendszerváltás emléke. A közösségi gyűjteményt a Fortepanról származó fotókkal, illetve a Plakát- és Kisnyomtatványtár korabeli képeslapjaival és plakátjaival egészítettük ki. Az OSZK–1956-os Intézet fotóadatbázisából Nagy Piroska fényképei a rendszerváltás kulcsfontosságú tüntetéseivel, eseményeivel a politikai fordulat dokumentumaival gazdagítják a kiállítást.

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Manuscriptorium kiállítótér – Kézirattár
Látogatható 2019. április 26-tól 2019. június 1-ig, keddtől péntekig 9.00 és 17.00, szombaton 9.00 és 14.00 óra között.

Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A kiállítás plakátja

Galéria