Európa ege alatt. Szemelvények a 16–19. századi magyarságképből

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/10/25 - 2021/11/26

 

Hogyan kínozták a török foglyokat a 17. században? Mit graffitiztek a török hódítók a Mátyás templom szentélyébe? Mitől kaptak migrént az utazók a 18. században? Hogy ízlett egy angol természettudósnak az egri bor? Hogy állt a Lánchíd építése 1845-ben? Hogyan ártalmatlanítottak egy fürdőbe tévedt kígyót? Jegesmedve a kacsa ellen. De ki fog győzni?  

Milyen szövegeken keresztül ismerhettek meg minket, magyarokat és a velünk élő nemzetiségeket az európai utazók az újkorban? Milyen kép élt rólunk és mi várta a Kárpát-medencébe érkezőket?

Mindezekre a kérdésekre választ találhatnak a 2021.október 25-én megnyílt Európa ege alatt. Szemelvények a 16–19. századi magyarságképből című időszaki kamarakiállításon, amelyet könyvtárunk a Régi Nyomtatványok Tárának anyagából rendezett abból az alkalomból, hogy Magyarország tölti be az Európa Tanács elnöki tisztjét.

 

A kiállításon gróf Apponyi Sándor Hungarica-gyűjteményéből válogatott útleírások segítségével nyugat-európai utazók nyomán járhatják be a látogatók a kora újkori Magyar Királyság vidékeit, a legszimpatikusabb útitársakat pedig saját készítésű hűtőmágnesként haza is vihetik, és akár Európa bőrébe is bebújhatnak!

A kiállítás 2021. október 26. és november 26. között ingyenesen megtekinthető​ a könyvtár nyitvatartási idejében 
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Nemzeti  Ereklyetér 

A kiállítás plakátja

A kiállításmegnyitó képei