Két napig megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv, a félezer éves Budai Krónika a nemzeti könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/08/31 - 2012/09/01

A Budai Krónika zárósora 1473. június 5.

„Finita Bude anno Domini MCCCCLXXIII in vigilia penthecostes: per Andream Hess” – Befejeződött Budán az Úr 1473. esztendejében pünkösd előestéjén Hess András által. A Budai Krónikának ezzel az utolsó mondatával kezdődik a hazai nyomdászat története. 
Biztos, hogy 539 évvel ezelőtt a mai nemzeti könyvtár épületétől körülbelül 1000 méterre ott hevert a budai nyomdász szekrényében ez a két magyar ősnyomtatvány – nagyjából kétszáz másik példánnyal együtt. S a bizonyára nagyon boldog Hess András egyik első gondolata talán az lehetett, hogy melyik példányt sikerül majd eladnia a budai vásáron, 1473 pünkösdjén…
Az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában lévő példány egy abból a tízből, amely fennmaradt a világon a számunkra felbecsülhetetlen értékű műből. A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepére kölcsönkértük a másik, hazánkban található példányt is, amelynek különlegessége, hogy egybe volt kötve Julius Caesar A gall háború című művével, abból választották le 1875-ben. 137 év után – igaz csak két napra – újra, egy térbe kerül a három nyomtatvány: Hess András Budai Krónikájának két hazai példánya mellett Julius Caesar nevezetes műve igen korai kiadásának egy fennmaradt kötete.
A Nemzeti Ereklye kiállítótérben látható könyvekről augusztus 31-én és szeptember 1-jén 11 órakor és 15 órakor Dr. Farkas Gábor Farkas, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának vezetője tart előadást a kötetekről.
Kérjük, hogy részvételi szándékát szíveskedjék jelezni a pr@oszk.hu email-címen legkésőbb 2012. augusztus 30-án 12 óráig. Karszalagot, amelynek birtokában áthaladhat a Sörfesztivál területén, a Szentháromság téren az Országos Széchényi Könyvtár sátrában, illetve a Sörfesztivál bejáratainál kérhet.
Vásároljon bármilyen kiadványt a Könyvünnepen, és 50%-os kedvezménnyel tekintheti meg Ragyogás – Porcelán-és könyvritkaságok című kiállításunkat, amely már csak szeptember 30-ig látható. A kiállításban vezetést tart a kurátor, dr. Kötél Emőke mindkét napon 11, 13 és 15 órakor.