„India, a szépség koldusa” – kiállítás Sára Sándor fotóiból

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/12/09 - 2012/02/29

2009-ben látott napvilágot Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Indiáról készült, B. Müller Magda által szerkesztett és tervezett reprezentatív albuma India, a szépség koldusa címmel. A 2011. december 9-én megnyílt kamarakiállításunk e kötet anyagából válogat. A kiállítást megnyitotta Sajó Andrea főigazgató, beszédet mondott B. Müller Magda fotóművész, a könyvtár munkatársa. A megnyitón jelen volt Sára Sándor is.

A falakon 40 fotó. Valamennyi portré. Egy kivételével egyiken sem látható több három embernél. Mind cím nélkül, hiszen ezek a portrék magukért beszélnek.

Sára Sándor (1933) a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett operatőri diplomát 1957-ben. Több mint harminc film operatőre volt (pl: Szabó István: Apa – 1966; Huszárik Zoltán: Szindbád – 1971) és rendezőként is több mint harminc filmet jegyez (pl: 80 huszár – 1978; A vád – 1996; Magyar nők a Gulágon – 1992) A Balázs Béla Filmstúdió egyik alapítója. Első játékfilmjét Feldobott kő címmel 1968-ban forgatta. A Duna Televízió főigazgatója, majd hét éven át elnöke volt. A Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítványnak – amelynek teljes anyaga 2011 nyarán az OSZK-ba került – kuratóriumi elnöke volt.

Részletek Sára Sándor: India című kötetzáró írásából:

„[…] mondták is nekem, hogy olyan idősebb indiaikat fotóztam, akik hasonlítanak rám, hogy megkerestem és a fényképezőgép elé állítottam a hasonmásaimat.”

„Általában engedték magukat fotózni, kevesen tiltakoztak, akkor is inkább a nők. Néha, adott esetben a férfiak sem vették jó néven, hogy fényképezem őket. Egy szót sem tudok hindi nyelven, s aztán a rengeteg fajta nyelvjáráshoz végképp nem konyítok. Tehát az utcán munka közben, fotózás közben semmit sem tudtam mondani. Csak metakommunikációval, kézjelekkel mutogattam el, mit szeretnék. Engedélyt kértem, a végén pedig megköszöntem, hogy hagyták magukat lefényképezni.”

„Belül van az arcuk, befelé élnek, de megnyílnak, barátságosak. Vannak úgynevezett rejtett dimenzióik, amikor zavarja az embert a másik lény túlságos közelsége. India – tömegtársadalom, sokan vannak, egyszerre, egy helyen sokan vannak. Mégsem láttam például soha veszekedést vagy verekedést.”

„Túl a fényképezésen, a filmezésen nagyon megérintett az egész indiai kultúra. Az életszemléletük, ami sokkal közelebb van a természethez, élhetőbb életet élnek, még a legnagyobb szegénységben is, még a máig elnyúló hatású kasztrendszerig is.”

Az India, a szépség koldusa című kötet korlátozott példányszámban 6500 forintért megvásárolható az OSZK könyvesboltjában. További képek és idézetek

A kiállítás megtekinthető 2011. december 9-től 2012. február 29-ig, az 5. emeleti kiállítótérben (a főbejárattól balra), a könyvtár nyitva tartási idejében. Látogatóink részére a belépőjegy ára 400 Ft. Beiratkozott olvasóknak a belépés díjtalan.