Kincsek Széchényi Ferenc térképgyűjteményéből

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/11/25 - 2012/06/09

Egy kozmográfiai atlasz különlegességei. Kincsek gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító térképgyűjteményéből

„Nevezetes a’ földképeknek, (mappa) gyűjteménye, mely mintegy hat ezer darabra megy, ’s nagy gondal, megválogatással, és eltalált ízléssel szereztettek öszve.”
Vályi András, 1796

Gróf Széchényi Ferenc korának egyik legnagyobb, sokezer darabos térképgyűjteményével rendelkezett, amely az európai kartográfiatörténet számtalan értékét rejti magában.

A gyűjtemény katalógusának kiadása egyik célja e nagyszerű kollekció értékeinek mind a szakmai, mind a szélesebb, a régi térképek iránt érdeklődő hazai és nemzetközi közvélemény számára történő bemutatása, a teljes gyűjtemény megismertetése.

A katalógus  (itt letölthető) megvásárolható az OSZK boltjában 600 Ft-ért.

Ugyanez a célja ezen kiállításnak – ha szerényebb keretek között is –, melyet a Térképtár rendezett. A közelmúltban ugyanis a katalóguskészítés fontos állomásához, a gyűjtemény egyes tételei leírásának befejezéséhez ért. A befejezést jó alkalomnak gondoltuk arra, hogy e pompás kollekcióból válogatva egy kisebb kiállítást rendezzünk, amelyen az alapítói gyűjtemény olyan térképkülönlegességeit szeretnénk bemutatni, amelyek bizonyosan kevéssé ismertek könyvtárunk munkatársai és látogatói körében.

Ezen alkalomból és ezúton is tisztelettel meghívunk minden, a régi térképek iránt érdeklődőt kiállításunkra, amelyet 2011. november 25-én, péntek du. 15. 20-kor nyitunk meg a Térképtár katalógusterében.

A kiállítás  2012. június 09-ig látogatható az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárában, keddtől péntekig 9.00-17.00, szombaton 9.00-14.00 között. Látogatóink részére a belépőjegy ára 400 Ft. Beiratkozott olvasóknak a belépés díjtalan.