Könyv ­­­­– Olvasmány – Gyűjtemény. Kamarakiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/10/29 - 2019/02/18

A könyv hódító útját a Könyv ­­­­– Olvasmány – Gyűjtemény tengelyen idézzük fel a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban. A kamarakiállítást az Európai Könyvtörténeti Gyűjtemény muzeális köteteiből válogattuk. 

A kiállításon a könyv- és nyomdászattörténet korábbi évszázadokból származó összegzései, katalógusok, bibliográfiák és főként ezek képi világa segítségével helyezzük villanásnyi időre fókuszba a könyvet mint produktumot, és mint a tudás, információszerzés forrását. A tengely záróeleme az egyén gyűjtőszenvedélyének, és/vagy szellemi tájékozódásának lenyomataként létrejött magánkönyvtár, amely a korai nyilvános könyvtár alapjául szolgált, illetve valamely magánszemély mecenatúrájának köszönhetően a 17. századtól napjainkig működő közgyűjtemény. 

A bemutatott dokumentumegyüttes tartalma szerint főként európai történeti szakirodalom, ami – a kiállítás magyar vonatkozású elemeivel együtt – jelzi kapcsolódásunkat az Európai kultúra – magyar örökség tematikához, mely a Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozójának idei kulcsgondolata.

A kiállítás kurátora Borvölgyi Györgyi.

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

Helyszín: A Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtárának olvasóterme (Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület, VII. emelet)
Megtekinthető: 2018. október 29-től 2019. február 18-ig, a könyvtár nyitva tartási idejében (K,Cs, P: 9-17, Sze: 9-20, Szo: 9-14)
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

Galéria