Ragyogás – Porcelán- és könyvritkaságok

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/04/18 - 2012/09/30

2012. április 18-án nyílt meg az Országos Széchényi Könyvtár és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közös kiállítása a Budavári Palotában, a nemzeti könyvtárban.

Főúri készletek, egyedi mesterművek, eredeti kéziratok, levelek, és a Képes Krónika 19. századi nemes másolata is látható lesz többek között a gazdag kiállításon, amely felsorakoztatja a világhírű herendi porcelánok és a könyvtár egyedülálló gyűjteményében található művek legszebb, legkülönlegesebb darabjait.

A látogatók nemcsak a gyönyörű porcelánokat és a ritka könyveket csodálhatják meg, hanem – a kiállított fotók, könyvek, öntőformák és filmek segítségével – megismerkedhetnek a Herendi Porcelánmanufaktúra történetével, a porcelán gyártásának, festésének titkaival is, a kiemelt alkalmak, az ún. Varázslatos Herendi Napok kapcsán pedig herendi szakemberek által vezetett kézműves foglalkozások, bemutatók segítségével ízelítőt kaphatnak a porcelánkészítés titkaiból.

Két kiállítótermünkben étkészleteket, kiegészítőket, kisplasztikákat mutatunk be.
Az elsőben egy főúri ebédlőenteriőrben az „arisztokraták porcelánjait”, például a jubileumát ünneplő Apponyi-készletet tekinthetik meg a látogatók, illetve számos világhírű szerviz darabjait, közöttük az Erzsébet királyné – Sissi – számára tervezett készletet. A főurak, uralkodók számára készített darabok között látható lesz a Viktória-mintás készletet, mely a gyár számára meghozta a világhírnevet (külön érdekességként pedig ennek felújított változata is, a Royal Garden – ezzel ajándékozta meg a gyár tavaly Vilmos herceget és Kate Middletont esküvőjük alkalmából), és további gyönyörű készletek, mint például a Rotschild-, a Windsor-, az Andrássy-, az Apponyi-, a Héderváry-, a Siang Noire- és a Wales-mintával díszítettek.

A pazar kollekció kiemelkedő darabja a muzeális Királyi Készlet, melyet Ferenc József osztrák császár és magyar király használt egykor ugyanezen a helyen, a palotában, ahol a kiállítás látható. A készletet, amely összesen 4496 darabból állt, háromféle dekorációval díszítették, külön a királyi asztal, a személyzet és a tisztikar számára. Mára az eredeti szervizből sajnos csak néhány darab maradt meg, de az udvari asztal számára tervezett készletet – azzal a változtatással, hogy a király monogramja helyett azon a magyar címer szerepel – jelenleg is készítik, kizárólag a magyar állam részére, s ezzel terítenek az állami fogadásokon.

A másik terem, amelyben étkészletet láthatnak, nagypolgári szalonenteriőrt idéz. Itt az a széles körben elterjedt szerviz kerül a középpontba, amelynek névadója a Liechtenstein hercegi család, amely több mint másfél évszázada használja – családi címerükkel kiegészítve – a szép készletet. Célunk annak bemutatása, hogy a 19. század végétől – kikerülve az arisztokrácia kizárólagos használatából – miként válnak a porcelánból készült műremekek a polgári lét természetes kellékeivé, s hogyan születnek meg a jellegzetes polgári tárgyak, a vitrinek dísztárgyai és kisplasztikái.

A kiállítás harmadik, legkülönlegesebb része a középső terem, ahol azokat az egyedi porcelántárgyakat, illetve a megfestett motívumokhoz köthető, a nemzeti könyvtár tulajdonában lévő könyvritkaságokat tekinthetik meg a látogatók, amelyek a magyar történelem nagy pillanatait, emblematikus alakjait örökítik meg. A zömében tálakat, serlegeket tartalmazó összeállítás darabjai az 1848-as szabadságharc 150. évfordulójára, illetve a honfoglalás 1100. évfordulója tiszteletére készültek, s így együtt még soha sehol nem voltak láthatók. A kollekció kiemelt figyelmet érdemlő darabja a Szent Korona porcelánból készített pontos mása és a Képes Krónika egyik jelenetét ábrázoló díszváza: mindkettő művészi és technikai bravúr.

Mellettük kapott helyet a nemzeti könyvtár kincsei közül a Képes Krónika 19. században készített nemesmásolata, s itt láthatók Révai Péter koronaőr visszaemlékezései, Decsy Sámuel és Ipolyi Arnold könyveinek eredeti kiadásai; valamint az ábrázolt személyekhez köthető egyéb relikviák, többek között a Széchenyi István és Kossuth Lajos által dedikált könyvek, levelek.

A kiállítás látogatói számára hat alkalommal különleges lehetőséget kínálunk: a Varázslatos Herendi Napokon a manufaktúra szakembereinek közreműködésével bemutatókat láthatnak, és eredeti alapanyagokból próbálhatják ki a herendi porcelán készítését.

A kiállításhoz kapcsolódóan az általános iskolák felső tagozatos osztályait és a középiskolásokat múzeumpedagógiai programokkal és kézműves foglalkozásokkal várjuk minden kedden, szerdán és csütörtökön 10–15 óra között május 2-től június 15-ig, illetve szeptemberben.

A kiállítás megtekinthető: hétfő és vasárnap kivételével 10–18 óráig.

A belépőjegy ára: 1000 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy: 500 Ft/fő
Csoportok számára 6 fő felett: 600 Ft/fő
Részletes információ a kedvezményekről és a jegyárakról

A kiállítás kurátora: dr. Kötél Emőke

A kiállítás támogatói: