A Széchényi család kincsei – kamarakiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/06/23 - 2018/10/31

 

A Széchényi család az egyik leghíresebb magyar történelmi család. Öröksége, története évszázadokra nyúlik vissza. Tagjai mindig is hazájuk és hivatásuk gyarapításának szentelték életüket. A kamarakiállításon olyan kuriózumok is helyet kaptak, mint Széchényi Imre kottái, amelyeket most láthat először a nagyközönség. Megtekinthető többek között Széchényi Dénes gyerekkori rajzait tartalmazó füzete, Széchenyi Ödön bizonyítványa, a Lánchíd szerződése és Széchényi Viktornak az 1945-ös budavári ostrom alatt vezetett naplója.

A család legismertebb tagja kétségkívül gróf Széchenyi István. Az ő szemléletét nagyban meghatározta édesapja, gróf Széchényi Ferenc, a könyvtárunk alapítója, reformista gondolkodásmódjával, a tudományt, hazáját és a magyar nyelv ügyét pártoló tevékenységével. Az ő példaképe pedig egy felmenője volt, Széchényi György, akinek nagy szerepe volt a család hírnevének megalapozásában.

Számos reformtevékenység fűződik Széchenyi István nevéhez, a Lánchíd mellett többek között része volt a Pesti Nemzeti Színház megnyitásában, az Al-Duna szabályozásában és az óbudai hajógyár megépítésében. A sort még hosszan folytathatnánk. Fia, Ödön hasonlóan korát megelőző, modern gondolkodásmóddal rendelkezett, legsikeresebb tevékenysége a tűzoltóság megszervezése Magyarországon és Törökországban, de emellett számos újítás és a korban még meg nem valósuló ötlet fűződik a nevéhez.

Széchenyi István unokaöcseinek, gróf Széchenyi Imrének és gróf Széchenyi Dénesnek anyagai is láthatóak a tárlókban. Imre diplomataként, illetve zeneszerzőként is elismert volt a korban, Liszt Ferenc és Bismarck is baráti körébe tartoztak, ám élete méltatlanul feledésbe merült. Zeneművei most láthatók először nagyközönség előtt. Fivére, Dénes sem tartozik a legközismertebb Széchényiek közé, azonban munkája során megújította a lovasoktatást, és a díjlovaglás megalapításában is szerepet játszott, hiszen ő volt a sportot támogató szervezet alapítója.

Széchényi Dénes fia, gróf Széchényi Viktor, a család krónikása, aki katonai és politikai hivatása mellett nagy hangsúlyt fordított a Széchényi nemzettség történetének és emlékeinek megőrzésére és továbbadására. Kérésére jött létre a mai napig legátfogóbb munka, melyet Bártfai Szabó László készített el, a Sárvár-Felsővidéki gróf Széchényi család története című háromkötetes monográfia. Fia, gróf Széchényi Zsigmond, máig a legnépszerűbb magyar vadász-író. Vadászatairól készült könyveit összesen másfél millió példányban adták ki, munkássága a vadászati társaságok körében még mindig nagy elismerésnek örvend.

Tárlatunk a Kézirattár munkatársai által a 2018-as Múzeumok éjszakájára készített kalandjáték, a Széchényi-kód részeként jött létre. A játék során a könyvtár épületében elhelyezett állomásokon a résztvevők kreatív és interaktív formában ismerkedhettek meg egy-egy családtaggal. A kiállítás ennek fényében nem a teljes család hagyatékát mutatja be, hanem a játékban szereplő családtagok válogatott anyagát.

Blogsorozatunk a kiállításról

A kiállítás előreláthatóan 2018. október végéig látogatható.
Helyszín: VI. szint, a Kézirattár folyosója
Nyitvatartás: keddtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton: 9–14 óráig.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.