Terjesztését megtiltom!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/11/04 - 2012/02/10

Terjesztését megtiltom" címmel nyílt kiállításunk a zárolt raktárba került dokumentumok történetébe nyújt betekintést.

Blogunk beszámolója a megnyitóról

Minden társadalomban vannak olyan gondolkodók, ideológusok, akiknek véleményét, eszméit a fennálló társadalmi rend vezetői nem tolerálják, a történelem során sokszor előfordult, hogy e szerzők műveit cenzúrázták, lefoglalták, vagy terjesztésüket megtiltották. A könyvtárak ezeket a dokumentumokat elkülönítve tárolják, szigorúan őrzik, kutatásukat engedélyhez kötik.

Az Országos Széchényi Könyvtár Zárolt Kiadványok Tára történetének kronológiája

A vitrinekben látható főbb témák az alábbiak:

Indexek: „Az indexlistákat külön kiadványként, és a Magyar Közlönyben is kiadták, a lakosság figyelmét pedig a napi sajtóban hívták fel „hazafias” kötelességükre".

Az OSZK Remóta-osztály gyűjteménye, 1945 előtt tárolta az 1919-1945 között betiltott könyveket, folyóiratokat, hírlapokat, kommunista írásokat, a fehér terror eseményeiről szóló beszámolókat.

Emigrációban kiadott lapok, melyek között irodalmi és politikai folyóiratok is voltak, valamint számtalan, magyarországi eseményekkel, és a helyi magyar kolóniák életével foglalkozó időszaki kiadvány is, mint például a Kanadai Magyarok Vasárnapja.

A szamizdat irodalom, amelynek első időszakát a tudományos, és szabadgondolkodó kiadványok jellemezték, később az illegális művek a politikai tiltakozás eszközévé, az államszocializmus írásos kritikájává váltak.

Láthatók még betiltott erotikus versek és prózai művek, a fasiszta, szovjetellenes irodalom dokumentumai, 1956-tal kapcsolatos tiltott olvasmányok.

A megnyitó helyszíne és időpontja:
Budavári Palota F épület, VII. emeleti katalógustér, 2011. november 4. péntek, 16 óra
Köszöntőt mond: Sajó Andrea főigazgató – Országos Széchényi Könyvtár.
A kiállítást megnyitja: Bárdi Nándor a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársa, a Kortörténeti Különgyűjtemény volt munkatársa.
A kiállítás meghívója

A kiállítás 2012. február 10-ig tekinthető meg a VII. emeleti katalógustérben, a könyvtár nyitvatartási idéjében.
A belépés díjtalan.