KönyvTÁRlat II/9.: „1000x ölel Józsi” – Csáth Géza-est

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/05/23

Szeretettel várjuk Önt 2013. május 23-án az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatára, a KönyvTÁRlatra. A második évfolyam kilencedik alkalmának fókuszában az irodalom, a festészet és a zene terén is tehetséges és mindhárom műnemben figyelemre méltót alkotott Csáth Géza áll.

Program:

16:30 Szajbély Mihály (irodalomtörténész, Szegedi Tudományegyetem): A hármas-művésszé válás nyomai Csáth Géza korai naplóiban
A gimnazista évei alatt az irodalom, a festészet és a zene (zeneszerzés és előadó-művészet) iránt egyformán komoly tehetséget mutató Csáth Gézát unokabátyja, Kosztolányi Dezső nevezte „hármas-művész”-nek 1904. szeptember 16-án kelt levelében. Akkor, amikor megtudta, hogy Csáth sikertelen zeneakadémiai felvételije után beiratkozott az orvosegyetemre. A dicséret kontextusa aggodalom és megrovás: „Nem okosabb lett volna akár csak találomra beiratkozni valamilyen képző zenedébe, s várni, míg a technikát elsajátítod, s nem üzérkedni, lócsiszárkodni, hasznossági szempontból cselekedni és kockáztatni azt, hogy hármas-művészből semmi művész légy?” A Kosztolányit olyannyira meghökkentő választás lehetséges okait már többször körüljárta a Csáth-szakirodalom. Kevesebb szó esett arról, hogy milyen út vezetett a döntésig, a hármas-művésszé válásig és a művészlétről való (látszólagos) lemondásig. Csáth Géza korai, sokáig hozzáférhetetlen naplóinak közreadása, melyeket tíz éves korától, 1897-től kezdve egészen az orvosegyetemre való beiratkozásáig folyamatosan vezetett, lehetőséget és késztetést ad arra, hogy megkíséreljünk ezekre a kérdésekre válaszolni. Miközben persze megtudjuk azt is, hogy milyen volt az idő aznap, miből felelt az iskolában, miért járt dicséret és miért haragudott anyika vagy apuska, mit csinált az a szemtelen Trüsze dajka, és hogy kedvenc vacsoraétele az olajos káposzta.

17:10 Kelemen Éva (zenetörténész, Országos Széchényi Könyvtár): Művészetek vándora – A zeneszerző Csáth Géza
Közreműködik: Elek Szilvia zongoraművész

A 20. századi magyar irodalom egyik legegyénibb hangú alkotója, Csáth Géza életútjával, irodalmi munkásságával, orvosi-pszichoanalitikai tanulmányaival az elmúlt évtizedek során értékelő és értelmező tanulmányok egész sora foglalkozott. Sokan és sokszor elemezték novellái misztikus belső világát, méltatták sajátos látásmódját, és hangsúlyozták zeneesztétikai írásainak, zenekritikáinak előremutató meglátásait. Csáth Géza nevű zeneszerzőt azonban nem ismer a köztudat. Pedig életének egyik leghívebb társa volt a muzsika: rendszeresen hegedült, zongorázott, s hátrahagyott alkotásainak terjedelmes részét a mai napig kiadatlan kompozíciói teszik ki. Az előadás – e művekből válogatva – az író zeneművészi portréjának megrajzolására tesz kísérletet, s arra keresi a választ: vajon milyen zeneszerző volt Csáth Géza?

A megszólaló Csáth műveket Elek Szilvia zongoraművésznő tolmácsolásában hallhatják az érdeklődők.

18:10 Máté Gábor színművész (Katona József Színház) műsora

Kamarakiállítás csak ezen a napon: kéziratos művek, levelek, autográf kották

A teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.

Munkánkat segítik, ha részvételi szándékukat 2013. május 22-ig jelzik a pr@oszk.hu címen, vagy a 224 9742, illetve a 224-3745-ös telefonszámon.
Plakát
A program támogatója:

 

# KönyvTÁRlat