KönyvTÁRlat III/6. Bűnök és szenvedélyek. Pajzán történetek, avagy magyar erotikus irodalom

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/02/13

2014. február 13-án, csütörtökön pajzán történetek avagy magyar erotikus irodalom címmel rendezzük meg irodalom- és kultúrtörténeti sorozatunk, a KönyvTÁRlat februári állomását.

Program:

16:30–17:10
Szentmártoni Szabó Géza, irodalomtörténész (MTA BTK Irodalomtudományi Intézet): „Most adá virágom nékem bokrétáját” – Rejtett erotika a régi magyar irodalomban

A szóbeliségben élő, vagy az írásban rögzített, emelkedett stílusú irodalom a testi szerelemről mindig leplezetten beszél, azaz az obszcenitás mellőzésével, rejtjelezéssel igyekszik elérni a kívánt erotikus hatást. A XVI. századi magyar nyelvű közköltészetben, a virágénekeknek nevezett szövegek, az erotikus mondandó érdekében, a szerelem titkos nyelvét használták. Sylvester János éppen ezt a metaforikus nyelvet dicsérte meg bennük, jóllehet rejtett tartalmukat kárhoztatta.

Ugyanekkor a lovagkori eredetű udvarló költészet művelői a betegség, a fájdalom és a halál képeit használták titkosításul a Venus játékának nevezett szerelmi együttlét érzékeltetésére. A XVI. századi virágénekek elvesztek, de a korból fennmaradt epikus énekek némelyike megőrzött valamit az általuk használt erotikus formulákból. A népi emlékezet azonban máig fenntartotta ezt a beszédmódot a népdalok egy széles rétegében. Balassi csupán néhány korai versében használta a rejtett erotika kortársi eszköztárát, hiszen az általa meghonosított petrarkista költészet, kerülve a testiséget, a lélek szerelmét énekelte meg.

17:1017:50
Földes Györgyi (MTA BTK ITI) irodalomtörténész Vágyszövegek, üres helyek

Nemcsak a régi, hanem a kortárs magyar irodalomnak is egyik fő témája a test, az erotika és a szexualitás. E témát járja körül Földes Györgyi (MTA BTK ITI) irodalomtörténész előadásában.

18:00
Részletek a Moltopera „Keresd a nőt” című előadásából

Cherchez la femme! – Keresd a nőt! – az idézet állítólag Joseph Fouché rendőrminisztertől származik, aki minden bűnügy indítékának a férfi és a nő kapcsolatát tartotta. A társulat előadásában a férfi és a nő többféle viszonya elevenedik meg a „macsó” Don Giovannitól a „papucs” Papagenón át Porgy és Bess szerelméig, Mozarttól Gershwinig. Ahogy az együttes honlapján, bemutatkozó szövegükben is olvasható: „Aki először lát minket, legtöbbször meglepődik – nem vagyunk szokványos operatársulat. Hiszünk benne, hogy tudunk izgalmasak és érdekesek lenni, az »ááá, nem vagyok én elég vájtfülű«-típusú közönség számára is. Rövid zenei »bemelegítés« után, »kilazítjuk« az operai előítéletektől beragadt izmokat, és igyekszünk bebizonyítani: »az opera több, mint gondolnád«.”

Kamarakiállítás: Babits Mihály Eratoja és a „romlás” egyéb virágai

A programot az NKA támogatja.
A belépés ingyenes.

Időpont: 2014. február 13.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 6. emelet, Díszterem

Kérjük, részvételi szándékát előzetesen jelezze számunkra 2014. február 12-én 16 óráig e-mailben vagy telefonon a 224-3742 számon.

 

# KönyvTÁRlat