KönyvTÁRlat III/1.: Bűnök és szenvedélyek – Hamisítvány (!?)

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/09/26

Szeptember 26-án indul a KönyvTÁRlat harmadik évada! Az őszt „Játékos hazugságokkal” kezdjük, majd egy igazi ritkaságot láthatnak az érdeklődők: az eddig meg nem fejtett, furcsa jelekkel írt Rohonci-kódexet. Valódi vagy hamisítvány? Vajon mit tartalmaz? Erre keresik a választ a téma kutatói ezen az estén.

16.30–17.20 Játékos hazugságok
A Vígszínház művészei – Fesztbaum Béla és Tornyi Ildikó – jeleneteket mutatnak be Molnár Ferenc darabjaiból. A szerző színdarabjaiban, regényeiben, novelláiban, humoreszkjeiben szívesen játszadozott a látszat és valóság kettősségével, sziporkázóan ábrázolta az ezekből adódó feszültségeket és félreértéseket, a hazugságokból szőtt komikus helyzeteket, egészen a „hamisítások” játékos lelepleződéséig.

17.30–18.20 Hamisítvány-e az, aminek nem ismerjük a tartalmát? – A Rohonci-kódex rejtélye. Láng Benedek, a BME docense, tudománytörténész előadása
A 19. században a magyar tudományos élet – számos gyűjtő szorgalmának (is) köszönhetően – sorra gazdagodott új nyelvemlékekkel. A hiteles emlékek közé ál-történeti források, kétes hitelű régiségek, kitalált mítoszok és soha nem létezett írásmódok is keveredtek, amelyek előbb lelkesedést, majd csalódottságot keltettek a filológiára és a nyelvi-történeti hűségre egyre érzékenyebb szakemberekben. Az előadás során végignézzük Literati Nemes Sámuel antikvárius – az OSZK-ban őrzött – nem mindennapi hamisítványgyűjteményét, majd részletesen megvizsgáljuk, tartozhat-e a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában őrzött híres és rejtélyes Rohonci kódex az ál-történeti hamisítványok közé.

18.10–18.50 A Rohonci-kódex megfejtésének módszere és első eredményei. Király Levente Zoltán református teológus, programozó matematikus, kódfejtő előadása.
A Rohonci-kódexet több mint százötven év után alighanem sikerült végre valóban szóra bírni. Tokai Gábor és Király Levente kutatásának eredményéül imádságok, valamint bibliai és legendás szövegek parafrázisai tűnnek elő az olvashatatlannak hitt jelekből. Az előadás vázolja ennek a publikálás alatt álló kutatásnak a módszerét, és ízelítőt ad leglátványosabb eredményeiből.
Kamarakiállítás csak a program időtartama alatt: a Rohonci-kódex.
Az esemény helyszíne a könyvtár hatodik emeleti Díszterme.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók. Kérjük, részvételi szándékát szíveskedjék 2013. szeptember 25-ig jelezni e-mailben, vagy a 06 1 224-3745-ös telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9-15 óra között, pénteken 9-13 óráig.  Telt ház esetén a programokon való részvételt az igények beérkezésének sorrendjében tudjuk biztosítani.

A könyvtárlat III. évfolyamának további rendezvényei:
Október – Politikai gyilkosságok
November – Magyar utazók és felfedezők külföldön, külföldi utazók Magyarországon
December – Rejtélyes elrejtések. Titkosírások

Plakát

 

# KönyvTÁRlat