KönyvTÁRlat III/2.: Bűnök és szenvedélyek – Politikai gyilkosságok

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/10/24

Október 24-én – az 1956-os forradalomra emlékezve – a régi korok és a közelmúlt politikai bűnei kerülnek komplex ismeretterjesztő és művészi élményt nyújtó délutánunkon középpontba. Első előadónk a kora újkori politikai eszmetörténet, a második pedig 1956 eseményeinek kutatója.
Zenei különlegességgel várjuk látogatóinkat: a fiatal Divisi Kamarazenekar vezetője, Dinya Dávid a felkérésünkre, erre az alkalomra komponált művének premierjével, illetve Schumann- és Liszt-darabokkal.
Csak ezen a napon látható kamarakiállításunk melyen 1956-os periratokat, a felfedezők eredeti műveit állítjuk ki, a Szabad Európa Rádió hangja kíséretében.

14.00: Tárlatvezetés a kamarakiállításon.

16.30–17.10: Bene Sándor, irodalomtörténész, MTA BTK Irodalomtudományi Intézet: Katonák, kémek, tudósok – Magyarország 17. századi felfedezői (Montecuccoli, Carafa, Marsigli)

Mi a közös bennük? Zrínyi Miklós gonosz vetélytársa, a Magyarország kifosztását tudományos alapossággal megtervező és a módszert a következő generációkra örökítő Raimondo Montecuccoli tábornok; az ártatlan polgárokat koncepciós vádak alapján felnégyeltető szadista Antonio Caraffa; a török háborúk lezárultával a zsákmány (a terület és az emberi erőforrások) profitábilis hasznosításán elmélkedő Luigi Ferdinando Marsigli: a hagyományos magyar szemléletben mindnyájan professzionális bűnözők, de legalábbis bűnösök voltak. Európa másként látta és látja őket: Montecuccoli a modern hadvezetés egyik legfontosabb teoretikusaként, Marsigli a Duna-medence tudományos leírójaként, a Royal Society tagjaként ismert, az „eperjesi hóhér” Caraffa életét pedig nem kisebb filozófus dolgozta fel önálló kötetben, mint Giambattista Vico.

Az előadás az ellentmondás feloldására tesz ajánlatot: részben a racionális hódító-felfedezők irracionális motivációit mutatja be, részben pedig a velük együttműködő bennszülöttek, a megfigyelővé vált megfigyeltek stratégiáit elemzi.

17.10–17.50: Eörsi László, történész, 1956-os Intézet: Politikai tisztogatások ’56 után

Magyarország történetében a politikai megtorlások közül az 1956 utáni retorzió volt a legkíméletlenebb. 225 forradalmi résztvevőt végeztek ki, tömegesen szenvedtek el súlyos börtönbüntetést, internálást, többségüket a rendszerváltásig diszkriminálták.

A perek zömében azonban – a közhiedelemmel szemben – nemigen szerepeltek koncepciós elemek, ebben lényeges változás állt elő a korábbi sztálini időszakhoz képest. Abban viszont nem, hogy a történelemszemlélet volt koncepciós, és emiatt születtek sorozatban a kegyetlen ítéletek.

18.00: A Divisi Kamarazenekar koncertje (Dinya Dávid vezetésével)

A koncert első felében Bóna Ilona zongoraművész játékát hallhatjuk.
Először Schumann Fantasiestücke című ciklusának öt tételével, majd Liszt Gyászgondolájával emlékezteti a közönséget az ’56-os eseményekre.

A Politikai gyilkosságok című darab az Országos Széchényi Könyvtár felkérésére készült. Az 1956-os események egy-egy jelentősebb hangulati elemeit jeleníti meg: a harcba induló katonák léptei, a várakozások feszült pillanatai, a forradalom okozta károk mind megjelennek az egyes tételekben, amelyek végén elhangzanak – hol exponálva, hol kevésbé szembetűnően – a már a kor mottóinak számító korabeli művek jellegzetes motívumai.

A Divisi Kamarazenekar 2007-es alakulása óta rendszeresen ad koncerteket és hangszerbemutató előadásokat – főleg a fiatalabb közönség számára. A repertoárt Händel Trombitaversenye, Stravinsky A katona története című darabja és Dinya Dávid, az együttes vezetője által írt kompozíciók és átiratok alkotják. A zenekar célja elsősorban a zene mindennapi szükségletté emelése és megszerettetése az ifjabb hallgatósággal, azzal a generációval, amely manapság eltávolodott az igényesebb művészeti ágaktól.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók. Kérjük, részvételi szándékát szíveskedjék jelezni e-mailben, vagy a 06 1 224-3745-ös telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9-15 óra között, pénteken 9-13 óráig.  Telt ház esetén a programokon való részvételt az igények beérkezésének sorrendjében tudjuk biztosítani.

A könyvtárlat III. évfolyamának további, idei rendezvényei:
November – Magyar utazók és felfedezők külföldön, külföldi utazók Magyarországon
December – Rejtélyes elrejtések. Titkosírások

 

# KönyvTÁRlat