KönyvTÁRlat VII/7. Mesés est Berecz Andrással

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/04/19

 

A nemzeti könyvtár nagy sikerű irodalmi-kultúrtörténeti sorozata, a KönyvTÁRlat következő estjén, 2018. április 19-én 17 órától a mese kerül a középpontba.

A JÁTÉKos Évad 7. előadása keretében Berecz András mesél a meséről.

A Kossuth-díjas ének- és mesemondó szerte a világban gyűjtött dalokat, meséket, tréfákat, hogy aztán mindazoknak továbbadja, akik szeretik ezeket a történeteket és a mesemondás és -hallgatás közösségi élményét.

Vajon hogyan születik, alakul, formálódik, gazdagodik egy történet? Ki egy-egy mese szerzője? És hogyan alakítja, formálja, gazdagítja egy mese a mesélőjét? Hogyan teremt közösséget térben és időben egy-egy történet: országokon és generációkon keresztül? Miért és hogyan fogja meg a hallgatóságot: miért szeretik ezt a műfajt különböző korosztályok, más-más indíttatású, neveltetésű, különböző társadalmi környezetben élő emberek? Hogyan van jelen a játékosság a mesében: a nyelvben, a cselekmény fordulataiban, a történet humorában? Mennyire komoly dolog a mese? Kiből lesz jó mesemondó? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ a közönség - természetesen számos mesén keresztül - Berecz András mesemondótól.

Az esten közreműködik Szabó Dániel cimbalomművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

A sorozat (és az egyes estek) megszokott struktúrájának megfelelően ez alkalommal is látható lesz egy mini-tárlat az OSZK gyűjteményének különleges darabjaiból. Az est házigazdája, Dede Franciska irodalomtörténész a Gödöllői Művésztelep alkotóinak meseillusztrációiból válogat és mutat be néhányat.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér  és az Oroszlános Udvar felől.)
Időpont: 2018. április 19. 17 óra
A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.
Az esemény a Facebookon

Az esemény szórólapja


# KönyvTÁRlat


Az est felvétele (részlet)