KönyvTÁRlat VIII./5: Gondolat/folyamok a „Tőzsér-Árpád-földrészen”

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/04/11

 

A KönyvTÁRlat című rendezvénysorozatunk nyolcadik évada Emlékfolyamok címmel a magyar kultúra és irodalom főbb régióit mutatja be alkotóik életművén, alkotásain keresztül. Április 11-i rendezvényünk, amelynek címe Gondolat/folyamok a „Tőzsér-Árpád-földrészen  vendége Tőzsér Árpád Kossuth-díjas felvidéki költő, irodalomtörténész, műfordító lesz, akivel Korpa Tamás költő, a Fiatal Írók Szövetségének társelnöke beszélget.

A költészetnapi dialógus azt a minduntalan újra formálódó tőzséri költészeti földrajzot igyekszik körbejárni, aminek lényegét a költő 1993. december 4-i naplójegyzete a következőképpen összegezi: „nem azt érzem, hogy én nézek kifelé, hanem azt, hogy a világ néz befelé, rám, hogy az általam egykor megéltek visszanéznek”. Vajon ebben a gondolati és érzékelési alapállásban milyen szerepet tölt be a világkultúra földrajza, ezúttal elsősorban nagy folyói (a Styx, a Léthé, az Eridanosz) és a szülőföld konkrét folyói és hegyei (Garam, Rima, Sajó, Vág és a Kárpátok)? Van-e Gömörországnak emblematikus folyója és mit jelent Pozsonynál a Duna? Elképzelhető-e az életmű forrásvidék, vízgyűjtőterület, vízválasztók és torkolat nélkül? Beleléphetnek-e kétszer ugyanabba a folyóba a szlovákok és a magyarok?

Az est folyamán részletek hangzanak el Kalapos Éva Veronika tolmácsolásában Tőzsér Árpád műveiből, továbbá Petőfi Sándor, Andrej Sládkovič és Tompa Mihály alkotásaiból. A rendezvény másik kiemelt vendége, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész, aki a palóc folklór gyöngyszemeiből nyújt ízelítőt.

A nemzeti könyvtár kincseiből válogató minitárlat központi műtárgyai ezúttal Tőzsér Árpád eredetileg 1979-ben megjelent, 2006-ban újra kiadott Genezis című kötetei lesznek.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári Palota F épület, 6. emelet, díszterem. (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános udvar felől.)
Időpont: 2019. április 11., csütörtök 17 óra
A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

# KönyvTÁRlat


Az esemény képei

A beszélgetés felvétele