KönyvTÁRlat V/1. A propaganda anatómiája, avagy hogyan kapjuk be a horgot?

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/09/17

Ön azt gondolja, tetteit, viselkedését önmaga irányítja? Téved!
Viselkedésünket nem a józan ész, hanem az érzelmek irányítják. Álmaink, vágyaink, hiúságunk és félelmeink kiszolgáltatottá tesznek bennünket.
Hogyan használja ki sebezhetőségünket, milyen technikákat alkalmaz évszázadok óta a politikai, a kereskedelmi és a vallási propaganda?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Kepes András újságíró, író, egyetemi professzor, 2015. szeptember 17-én 16.30 órától a KönyvTÁRlat irodalmi-kulturális programsorozat ingyenes évadnyitó előadásán, az Országos Széchényi Könyvtárban.

„Politikusok, hittérítők és üzletemberek évezredek óta tudják, amit mi persze körömszakadtig tagadunk, hogy viselkedésünket nem a józan ész, hanem az érzelmek irányítják. Észre sem vesszük, hogy álmaink és vágyaink, hiúságunk és félelmeink sebezhetővé, kiszolgáltatottá tesznek bennünket. A politikai és a kereskedelmi propaganda, a média és a hivatásos meggyőzők egyre rafináltabb eszköztárral bombáznak bennünket. Hogyan alakultak, melyek a propaganda, a meggyőzés taktikái, és hogyan védekezhetünk ellenük?” (Kepes András)

17.30 órától fellép a Kael Norbert Jazzical Trio, melynek vezetője, Káel Norbert világszerte koncertező zongorista, a bostoni jazzklubok egyik kedvence.

A jeles szólistákból alakult Kael Norbert Jazzical Trio nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy ismert klasszikus darabokat a jazz eszköztárának felhasználásával dolgozzon fel, s azokat – eredeti karakterük megőrzése mellett – újszerű megközelítésben juttassa el hallgatóságához.

A zongorista-zeneszerző Káel Norbert finom ízléssel, értő zenei érzékenységgel és tisztelettel közelít az eredeti művekhez, rendkívül változatos harmónia kezeléssel és ritmikával alkalmazkodva azok eredeti hangulatához. Előadásukban szeptember 17-én az Országos Széchényi Könyvtárban az alábbi művek jazz-átirata szólal meg:

  • Bach: C moll preludium
  • Beethoven: Sonata C moll Pathetique
  • Beethoven: Fur Elise
  • Chopin: Waltz C sharp minor
  • Hacsaturián: Kardtánc
  • Bach: Ich ruf zu dir koralfeldolgozas

A rendezvényt Fegyverünk a könyv címmel minitárlat kíséri, ahol a propaganda dokumentumainak néhány ritkaságát láthatják könyvtárunk gyűjteményéből.

Az est a Propaganda a 20. században című programsorozat nyitó eseménye. A havonta megrendezésre kerülő tematikus esteken jeles szakértők mutatják be a háborús, a „vörös”, az egyházi, a kádári propaganda jellemzőit, a film és a színház befolyásoló vagy éppen ellenpropaganda erejét, a karikatúrát, valamint a nőt mint a propaganda célját és eszközét.

A rendezvény plakátja

A rendezvény a Facebook-on

Propaganda a XX. században – irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat

A részvétel az NKA támogatásnak köszönhetően ingyenes!
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet, Díszterem
Időpont: 2015. szeptember 17., csütörtök

 

# KönyvTÁRlat