KönyvTÁRlat VIII./2: Szamos. Kolozsvár-emlékezetek

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/12/13

Az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat idei főcíme: Emlékfolyamok. A nyolcadik évad második alkalma december 13-án lesz, az est címe: Szamos. Kolozsvár-emlékezetek.

Az est feleleveníti a Szamos folyóhoz kapcsolódó különböző „Kolozsvár-emlékezetek”-et. Fővendége Tompa Andrea író, színházi szakember, akinek nagysikerű regényeiben Kolozsvár 20. századi hányatott történelme elevenedik meg. A Hóhér háza. Történetek az aranykorból (2013), a Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben (2015), valamint az Omerta – Hallgatások könyve (2017) nagysikerű regények szerzőjével Balázs Imre József és Boka László irodalomtörténészek beszélgetnek. Mindketten a 20. századi erdélyi magyar irodalom és a kortárs próza szakavatott értekezői.

Emberek összefonódó vagy éppen szétváló sorsaiban hogyan jelenik meg egy város, egy régió? Kulissza-e csupán, vagy meghatározó, sorsokat alakító, éltető közeg? Lehet-e másként, mint szakaszokra bontva tárgyalni annak történelmét, sorsát, emlékezetét a monarchiabeli, a két világégés közti, s majd a kommunista diktatúrák ideje alatt? Van-e emlékezetbeli kontinuitás egy-egy fiktív történet és nagyon is valós személyek, események közt? Mennyiben lehet egy városnak eltérő kulturális és történelmi emlékezete az ott élő különböző nemzetiségek számára? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők.

Az esten közreműködik Albert Csilla és Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei, akik az Omerta – Hallgatások könyve című, az ötvenes évek Kolozsvárjának külvárosában és környékén játszódó regényből mintegy 45 perces felolvasó színházi változatot adnak elő.

Az est házigazdája ezúttal a sorozat főkoordinátora, Boka László, az OSZK tudományos igazgatója, aki 20. századi legendás kolozsvári folyóiratokkal s egyéb dokumentumcsemegékkel is megismerteti a hallgatóságot.

Plakát  

Szórólap

Az esemény videofelvétele

 

A KönyvTÁRlat című irodalom- és kultúrtörténeti rendezvénysorozat VIII. évadját kezdte meg idén ősszel. A havonta egyszer jelentkező estek ezúttal az „emlékfolyamok” tematikában különböző vizeink – a „Kárpát-medencei vízrajz” – szerint, irodalmi, kulturális, történelmi színhelyek köré épülnek.

 

# KönyvTÁRlat

Az első hét évad - videó

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)
Időpont: 2018. december 13. 17 óra

A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.