KönyvTÁRlat III/7.: Bűnök és szenvedélyek – A teremtő mozdulat – Nőnap az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/03/07

Március 7-én különleges művészek, életutak megidézésével köszöntjük a nőket: Beke László művészettörténész a mozdulatművészet és a hazai nőmozgalom úttörőjét, Madzsar Alice-t, Bartal Mária irodalomtörténész Takács Zsuzsa A test imádása című kötetét mutatja be.
Az estet Szalóki Ági és Juhász Gábor koncertje zárja, többek között portugál fado, Karády-feldolgozások és magyar költemények is elhangzanak.

Program:

16.30–17.10 Beke László művészettörténész: Ki volt Madzsar Alice?
Madzsar Alice bemutatásával az előadó – a sorozat és az est szellemiségével vitatkozva – sem a bűnt, sem a szenvedélyt, legfeljebb a teremtő mozdulatot keresi e sokoldalú és rendkívüli nő életművében. A művész egyik alapítója volt az ún. mozdulatművészetnek (a másik Dienes Valéria), mely az avantgárd tánc kezdetét, az egészséges testkultúrát, a korszerű gimnasztikát egyaránt jelentette. Iskolát teremtett a szó szoros értelmében, mert lányok és fiatal nők számára rendezett tanfolyamokat. Madzsar Alice továbbá a nőmozgalom egyik előfutára is volt hazánkban. Munkássága kiterjedt a munkásmozgalmi színjátszásra és a gyógytornára is. Kortársai közé tartozott Jászi Oszkár, Palasovszky Ödön, Hevesy Iván, Kálmán Kata, Bortnyik Sándor, Kozma József és Kassák Lajos.

17.10 – 17.50 Bartal Mária irodalomtörténész: Kimozdulások: test és lélek extázisa Takács Zsuzsa költészetében
A test imádása – India című verseskötet (2010) Kalkuttai Teréz emberfeletti segítő munkájának belső küzdelmeit és a beteg, haldokló testek tapasztalatát szembesíti a női szexualitás testi-tudati önreflexióval. Boldogság és szabadság viszonyára e kettős nézőpontból radikálisan kérdeznek rá az egymástól szétválaszthatatlan testi, pszichés és mentális impulzusokat költői nyelvvé dolgozó verssorok. A szélsőséges testtapasztalatok többek között Kalkuttai Teréz naplórészleteinek, a 19. századi orosz regényirodalom nagyjainak,valamint József Attila és Kertész Imre sorainak újraírásaként kapnak hangot a kötetben. Az előadás e gyökeresen különböző (szöveg)világok kapcsolódási pontjait keresi, a versek kérdésfelvetéseinek aktualitására és rendhagyó poétikai válaszaira szeretné felhívni a figyelmet, különös tekintettel a női(nek tekintett) nézőpontok érvényesülésére.

18.00 Szalóki Ági és Juhász Gábor koncertje
Szalóki Ági évek óta játszik együtt a kiváló jazz gitáros zeneszerzővel, Juhász Gáborral. Duójukban azokhoz a dalokhoz nyúltak, melyeket már többször, másféle felállásban is játszottak együtt, és mindkettejük számára fontossá váltak. Az akusztikus gitárokkal kísért dalok finomak, érzékenyek, személyesen szólítják meg a hallgatót.

A műsorban keveredik a népi az urbánus hagyománnyal, a magyar más népek szerelmes dalaival – gyökerük mégis egy. Vágyakozással teli, melankolikus szerelmes dalok, melyek magukban rejtik a beteljesülés lehetőségét is. Továbbá magyar költők (Jónás Tamás, Szabó T. Anna) megzenésített versei is elhangoznak, és a portugál fado mellett cigány hallgatóval, szefard zsidó dallal, magyar népdalokkal és Karády-feldolgozásokkal is találkozhatunk.

Kiállítás

Csak ezen a délutánon látható minitárlat: fotók és kéziratok Madzsar Alice hagyatékából, valamint válogatás Takács Zsuzsa műveiből.

A részvétel az NKA támogatásnak köszönhetően ingyenes!

Szeretettel várjuk Önt!

 

# KönyvTÁRlat