Filmgyári capriccio – kiállításmegnyitó és konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/02/20 - 2013/02/21

Február 20-án nyílik meg a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit, színészeit munka közben bemutató standfotókból készült kiállítás az OSZK-ban. A rendezvény 21-én egy filmesztétikai konferenciával folytatódik.

Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagyívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt.
A 2013. február 20. és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatának különleges élményével ajándékozva meg a kiállítás látogatóit. A leghíresebb magyar filmek nagyjelenetei is felvillannak egy-egy képkocka erejéig, többek között a Macskajáték, a Mephisto, A tanú és a Szerelem című filmek emlékezetes jeleneteibe, kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.
B. Müller Magda, a kiállítás rendezője hosszú évek munkája során gyűjtötte össze azon standfotósok fényképeit, akik más filmrendezőkkel, operatőrökkel és színészekkel dolgoztak.

Megnyitó
A kiállítás megnyitó ünnepsége 2013. február 20-án, szerdán 16 órakor kezdődik, melyen Dr. Sajó Andrea, a könyvtár főigazgatója mond köszöntő beszédet. A kiállítást Koltai Lajos Oscar-díjas filmoperatőr nyitja meg, az ünnepségen Törőcsik Mari előadásában felvételről felhangzik az Ez csak színjáték című dal.
A megnyitó ünnepségen a részvétel ingyenes.

A fiatal magyar film útjai – konferencia
A megnyitó másnapján, február 21-én 9 óra 30 és 13 óra között a kiállításhoz kapcsolódva A FIATAL MAGYAR FILM ÚTJAI címmel tudományos konferenciát rendez az OSZK és a MANDA Az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében.
Program:
1.    Vincze Teréz: A múltat kell megoldani (A történeti emlékezet mintázatai kortársi filmjeinkben)
2.    Harmat György: Az „első” és az „utolsó” film (Kísérletező idős és ifjú alkotók)
3.    Schubert Gusztáv: Kis magyar commedia dell’arte: Kapa és Pepe
4.    Kelecsényi László: Meghalt a történet! Éljen az epizód!
5.    Bárdos Judit: Final Cut?
6.    Báron György: Sárkányfog-vetemény – a test, a hús, a nedvek és az ösztönök Pálfi György filmjeiben
Az előadásokat Budapest IX. ker. Polgármesteri Hivatala és a Keszthelyi Színház támogatja.
A kiállítás társrendezője a Magyar Művészeti Akadémia. A kiállítás létrejöttét támogatták: MAFILM Nonprofit Zrt., MANDA, MAFILM Audio Kft., Miskolczy Péter filmproducer, Kovács Gábor és Pataki Ági, Tivoli Film Kft., Hunnia Filmstúdió, Visionteam, Új Dialóg Stúdió, Somogyiak Baráti Köre, Vidicop Kft.

A kiállítás és a konferencia egyaránt 600 forintos belépőjeggyel látogatható.
A konferencia a budapesti IX. kerület diákjai számára – diákigazolvány felmutatásával – ingyenesen látogatható.

A kiállítás megtekinthető: 2013. február 20. és április 30. között 10–18 óráig.
A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet, Ars Librorum kiállítótér