Könyvbemutató a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/05/22

 

A Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtára tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt Koltay Tibor Research data management and data literacies című könyvének bemutatójára.

A bemutató ideje: 2023. május 22., hétfő 16.30-kor

A bemutató helye: OSZK Könyvtártudományi Szakkönyvtár olvasóterme
(1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6., Budavári Palota F épület, VII. emelet)

Kérjük, részvételi szándékát jelezni szíveskedjen! (regisztráció)

Mindenkit szeretettel várunk! (meghívó)

A szerző, Koltay Tibor informatikus könyvtáros az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényben működő Tudástechnológiai Intézetének nyugalmazott főiskolai tanára, a Könyvtári Figyelő és több nemzetközi folyóirat és konferencia szerkesztőbizottságának/programbizottságának tagja.

Beszélgetőpartnerei:
Z. Karvalics László történész, az MTA doktora, a kőszegi IASK–FTI (Institute of Advanced Studies Kőszeg – Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete) vezető kutatója és Sebestyén Edmond, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatásmódszertani oktatója, aki a Szegedi Tudományegyetem neveléstudományi doktori képzésében a pedagógusok adatalapú döntéshozataláról írja doktori disszertációját.

A könyvnek a Könyvtári Figyelőben hamarosan megjelenő, magyar nyelvű recenziója a következőket írja: „Koltay Tibornak a Chandos Publishingnál megjelent munkája a maga nemében hiánypótló vállalkozás, amely a digitális adatok kezelése, a digitális műveltség és annak oktatása különféle dimenzióiról ad kézikönyvszerűen használható áttekintést. A kötet átfogó körképet ad a tudományos adatok kezelését övező ökoszisztémáról, a kutatási adatok menedzselésének folyamatairól, az adatok megosztását övező szabályozási kihívásokról éppúgy, mint arról, hogy miként lehet elmélyíteni és fejleszteni a kutatók és a könyvtárosok adatműveltséggel kapcsolatos készségeit és képességeit.”

A szerző publikációs eredményeiről:
Koltay Tibor neve három, az információs műveltséghez kötődő és többtényezős bibliometriai vizsgálat eredményeit mutató toplistán is szerepel. Ezek közül a legutóbbi kötete 2023-ban jelent meg.

Különleges adat továbbá, hogy Kaptay György, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja A hazai kutatók, tudományágak és kutatóhelyek nemzetközi láthatósága (2017–2019) című cikkében 351 olyan magyar kutatót sorol fel, aki független hivatkozásai alapján tudományága legjobb két százalékába tartozik, és 2019-ben volt hazai munkahelye. Ezek között van Koltay Tibor is, az information kategóriában egyedüliként.

 

További képek a rendezvényről