Könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/12/05

 

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Pen Club szeretettel meghívja Önt a Közelítések a Miatyánkhoz című könyv bemutatójára. Az esemény az OSZK dísztermében, 2022. december 5-én 14 órakor lesz. A kötetben a nemzeti könyvtár munkatársainak tanulmányai is megtalálhatók.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

A kötetről

A Közelítések a Miatyánkhoz / Értelmezések és tanulmányok az ökumenizmus jegyében című tanulmánykötet Schöck Gyula szerkesztésében jelent meg a Xante Librarium Kft. kiadásában.

A könyv előszavának címe Juhász Ferenctől való: Imák, mindig ugyanazok és mégis mindig mások.

„...le a kalappal a tudós szerzők előtt, akik a költő-lángész mondatmuzsikájához mindenben méltó szövegeket alkottak, amikor az Úr imája, a Miatyánk keletkezésének, történeti és irodalomtörténeti kontextusainak, zsidó előzményeinek, teológiai értelmezéseinek, sokfelé elágazó hatástörténetének feltárására és bemutatására vállalkoztak. [...]

A szerkesztőt azonban azért is dicséret illeti, hogy a kivételesen értékes tanulmánykötetet egyben szemet-lelket gyönyörködtető albummá is változtatta! A leggazdagabb katolikus, református és evangélikus egyházi könyvgyűjteményekből kiválogatott 19 kötetet, kódexeket és nyomtatványokat, hogy azok címlapjait és a Miatyánk kétféle szövegét tartalmazó oldalait pazar reprodukciókon tárja elénk a könyv második felében. [...]

Ajánljuk ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a mikrotörténelmet, vagyis annak élvezetét, hogy egyetlen tükörcserépbe belepillantva fedezhetik föl benne a visszacsillámló gigantikus világokat. Akikhez közel áll a kereszténység kulturális univerzuma, fontosnak érzik örökségének közösségi jelenlétét a mai világban, sőt, netán ennek vonzáskörében személyesen is érintve érzik magukat. Akik szeretik a történelmi rejtvényfejtést, az adatok lege artist egybeszövése révén kirajzolódó időbeli és térbeli mintázatokat mint a kutatás során megfogalmazódó kérdésekre adható összetett válaszokat. [...]”
(Csorba László)

A tanulmányok szerzői: Baán István, Czire Szabolcs, Csorba László, Hafenscher károly,Kajtár Edvárd, Kocsis Imre, Mándoky Kongur István, Mezősi Miklós, Mohay Tamás, Pecsuk Ottó, Perendy László, Puskás Attila, Reuss András, P. Vásárhelyi Judit.

A könyvemlékek ismertetőinek szerzői: Ács Pál, Berecz Ágnes, H. Hubert Gabriella, Koós Balázs, Korondi Ágnes, Molnár Lehel, Varga Bernadett.

A rendezvény meghívója