KönyvTÁRlat VIII./1: Füredtől Keszthelyig

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/11/08

 

Folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat, melynek idei főcíme: Emlékfolyamok. A nyolcadik évad első alkalma november 8-án lesz, az est címe: Füredtől Keszthelyig.

Az est résztvevői – Ambrus Lajos író és Alexa Károly irodalomtörténész – a balatoni irodalmi emlékhelyekről (Füred, Badacsony, Szigliget, Sümeg) és a Balatonhoz köthető írókról és költőkről beszélgetnek. Kisfaludy Sándortól Berzsenyi Dánielig, Jókai Mórtól Eötvös Károlyig, Szabó Lőrinctől Hajnóczy Péterig hosszan lehet sorolni a magyar irodalom neves alkotóit, akiket megihletett a balatoni táj és a balatoni vidékhez kötődő számos történet, legenda. Szó esik még Csokonai Vitéz Mihályról és a Cholnoky-testvérekről, valamint Hamvas Béláról és a balatoni borvidékről is.

A könyvtárunk gyűjteményéből válogató „Varázsgömb” programon Balatoni lapok címmel Dede Franciska irodalomtörténész a „magyar tengerről” szóló időszaki kiadványokból készített válogatást mutatja be.

Az est során részleteket vetítünk Az arany ember című Jókai-regény alapján készült 1918-ban forgatott némafilmből. Zongorán kísér: Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)
Időpont: 2018. november 8. 17 óra

A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

Szórólap

Az esemény a Facebook-on  

Az esemény videofelvétele

# KönyvTÁRlat