KönyvTÁRlat VII/3. Játék a zenében

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/12/07

A KönyvTÁRlat JÁTÉKos évadának december 7-i estjén Ókovács Szilveszter, operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója előadásában olyan kérdésekre keresi a választ, mint miért mondjuk azt, hogy valaki egy hangszeren játszik? Vagy mennyire komoly „dolog” a zene és mennyire játék(os)? Hogyan lehet kifejezni, érzékelni és érzékeltetni a zenei humort és játékosságot? Milyen zeneszerzői és előadóművészi eszközök állnak ehhez rendelkezésre? És az operában mennyit ad hozzá a zenéhez a színpadi játék? Egyáltalán: kell színészi játék egy énekesnek? Mennyire „játszik” a hangjával és mennyire a testével, a gesztusaival? Vajon másként komponál egy zeneszerző és másként énekel egy operaénekes, amikor operát szerez vagy ad elő, mint amikor más műveket?

Az előadást Szemere Zita Junior Prima-díjas operaénekesnő közreműködésével zenei betétek színesítik.

A szokásos Varázsgömbben (a könyvtár gyűjteményéből választott értékes ritkaságokat bemutató sorozat keretében) ez alkalommal Illyés Boglárka, a Zeneműtár művelődéstörténész munkatársa Haydn Teremtés című oratóriumában keresi a zenei humort Rafael arkangyal és az oroszlán című rövid előadásában.

Az est során játékos vetélkedőt is rendezünk, melyen értékes ajándékot nyerhet az opera világában leginkább jártas résztvevő.

Az idei KönyvTÁRlat egyes alkalmainak során arra a kérdésre keresik a választ az előadók, hogy miként jelenik meg a játék az adott tudományterületen vagy művészeti ágban.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emeleti Díszterem
Idő
pont: 2017. december 7. 17 óra

 

# KönyvTÁRlat


Az előadás felvétele