Mozart – ahogy még nem hallottuk

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Nemzetközi szenzációnak számít, hogy az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel a Zeneműtár vezetője.
A záró „török induló”-ról ismert A-dúr szonáta (K. 331) autográfját a külföldi szakmai bemutató előtt elsőként a hazai nagyközönség ismerheti meg a kutatómunkát népszerűsítő eseményen.
A művet a kézirat felfedezője, dr. Mikusi Balázs, valamint a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, dr. Ulrich Leisinger és Kocsis Zoltán zongoraművész mutatja be, aki egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát.

Látogatóink a program időtartama alatt megtekinthetik az eredeti kéziratot.

Az A-dúr zongoraszonáta (K. 331) Wolfgang Amadeus Mozart legismertebb művei közé tartozik: a szonátát záró „török indulót” még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene. A mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik), a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok.

Az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezésre kerülő nyilvános bemutatón a Kutatók Éjszakáján számos vitatott kérdésre kapunk választ az alapján a négyoldalas Mozart-kézirat alapján, amelyet a könyvtár Zeneműtárának vezetője fedezett fel nemrégiben a gyűjtemény azonosítatlan töredékei között. Az eddig teljesen ismeretlen Mozart-kézirat felbukkanása nemzetközi szenzációnak számít, s az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton is módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítanunk.

A kézirat bemutatójának keretében a téma legkiválóbb (magyar és külföldi) szakértői adnak közérthető eligazítást a nagyközönségnek a Mozart-kéziratok rejtelmeiről: a kéziratot felfedező dr. Mikusi Balázs, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, dr. Ulrich Leisinger, valamint Kocsis Zoltán zongoraművész, aki befejezésül egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát. E népszerű Mozart-mű egyfajta „megismételt ősbemutatójára” kerül tehát sor, amelynek során a kompozíciót megtisztítjuk az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett szövegromlástól, hogy ismét abban az eredeti formában szólalhasson meg, ahogyan azt Mozart papírra vetette.

A szenzációs bemutató időzítése azért esett a Kutatók Éjszakájára (2014. szeptember 26.), mivel ilyenkor a nagyközönség részéről nagyobb az érdeklődés az aktuális tudományos újdonságok iránt.

Részletes program:
18.00 Köszöntőt mond Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója
18.10 Beszédet mond Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, a rendezvény védnöke
18.25 Bevezető: Mozart és Magyarország – Dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője
18.35 Az A-dúr szonáta salzburgi kéziratlapjának bemutatása – Dr. Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója
19.00 A Mozart-kézirat újonnan felfedezett lapjainak bemutatása – Dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője
19.20 A kézirat zenei ismertetése – Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója
19.40 Mozart: A-dúr szonáta, K. 331. – Egy korabeli fortepiano kópiáján előadja: Kocsis Zoltán

A program helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota „F” épület, 6. szint, Díszterem.

A belépés ingyenes.

A nagy érdeklődésre való tekintettel helyet érkezési sorrendben tudunk biztosítani.

A Kutatók Éjszakája Magyarország legnépszerűbb tudományos-ismeretterjesztő programja. 2006 óta immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre, s népszerűsége egyre nő mind a látogatók, mind a csatlakozó intézmények számát tekintve. Az Országos Széchenyi Könyvtár második alkalommal nyit ki erre a különleges éjszakára.

Mozart – Like We Have Never Heard It Before (English version)

Interjú dr. Mikusi Balázzsal (videó)

Interjú dr. Mikusi Balázzsal az OSZK blogjában