Múzeumok Éjszakája 2022

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/06/25

 

Múzeumok Éjszakája – Országos Széchényi Könyvtár
220 éves a nemzeti könyvtár!

 

A Múzeumok Éjszakája összes programjára belépést biztosító karszalagok könyvtárunk beiratkozási pultjánál és ajándékboltjában, valamint a 93. Ünnepi Könyvhéten, 2022. június 9. és 12. között a Vörösmarty tér 63-as standjánál is megvásárolhatók. Felnőttjegy 2.200 Ft, gyermekjegy (6–18 éves kor között) 1.000 Ft, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes!

A jegyet online is meg tudja vásárolni június 7-étől a Jegymester oldalán. Kérjük, az online felületen válassza az Országos Széchényi Könyvtárt mint támogatandó intézményt!  Köszönjük!

A könyvtár megközelítése

A Palota úti gyorslift a Múzeumok Éjszakáján éjjel 3-ig közlekedik.

 

Kezdje és folytassa is nálunk az éjszakát! Hagyomány és megújulás a 220 éves nemzeti könyvtár gyerek- és családi programjaiban. Az Authentic Quartet a könyvtárunk Zeneműtárában őrzött zenei anyagból szólaltatja meg a régi mesterek, köztük Joseph Haydn műveit, ezt követően pedig Érdi Tamás zongoraművész önálló műsora következik. Rátóti Zoltán és Huzella Péter A bor filozófiája című közös estje Hamvas Béla szövegeit és a borhoz kapcsolódó megzenésített magyar verseket mutat be, a Makám együttes éjszakai világzenei koncertjében együtt csendül fel a tradíció és a modernitás, találkozik a keleti is a nyugati világ.

Vershaza című kiállításunkban értő szakvezetéssel mutatjuk be a Himnusz, a Szózat és Nemzeti dal csak erre az éjszakára újra kiállított eredeti kéziratait és korszerű informatikai eszközök segítségével tekinthetnek meg számos érdekességet, a Nemzeti dalt pedig mindenki ki is nyomtathatja úgy, ahogy annak idején, 1848-ban tették a Landerer és Heckenast nyomdagépen. Híres magyar márkák ihlette kamarakiállításunkban, melyet szakmai vezetéssel is megtekinthetnek, a Stühmer, a Dreher és az IBUSZ régi plakátjaiból is válogatunk. 

Bejárhatják épületünket és kalandozhatnak velünk sötét raktáraink mélyén is, meglesve a restaurátorműhely titkait!  Játékos, interaktív nyomozást folytathatnak vendégeink a Széchényi család kulturális öröksége után, mini könyvaukcióinkon – az este során három alkalommal is – valódi árverési hangulatban licitálhatnak régi és új kiadványokra, érdekességekre, a szünetekben pedig értékekre lelhetnek a könyvturkálóban!  

Külföldi és hazai tervezők mintái ötvöződnek saját ízlésvilágával Soponyai Andrea minőségi gyöngyökből – Swarovski kristályból, cseh csiszolt ásványokból és japán gyöngyökből – készült kivételes ékszereiben, amelyeket fel is lehet próbálni és meg is lehet vásárolni ezen az éjszakán! 

Mindenkit vár a Majorka Színház bábelőadása, Rolando bűvészműsorai kicsiket és nagyokat is szórakoztatnak, a Gondosdesign óriáskirakói pedig várják a családokat. Játszóházunkban arcfestés és sok más játék szórakoztatja a betérőket. 

Az 50-es évekből származó diafilmalbumokban is lapozgathatunk, saját mesét vagy mesekockát tervezhetünk és régi diafilmeket is nézhetünk értő kollégáink segítségével, a digitalizáló műhely munkatársai kora estétől hajnalig várják az érdeklődőket bemutatva a legkorszerűbb eszközöket.  

 

Az este programja 

Programjaink egy részére regisztrálni kell. Jelentkezni az időpontokra kattinva lehet. Kérjük, hogy minden személynek külön-külön regisztráljanak.

V. szint (bejárati szint) 

 

VERSHAZA. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás kurátorai tartanak vezetés megújult kiállítóterünkben. Három kézirat, három vers, amely beépült az elmúlt kétszáz év magyar történelmébe. A három vers – csak ezen az éjszakán megtekinthető eredeti kézirata – és néhány más dokumentum mellett a költemények történetét bemutató érintőképernyők, monitorokon megtekinthető új versfelvételek, valamint óriás kivetítőn követhető mozgó installáció is segíti az élményszerűséget és az elmélyülést. 

A tárlatvezetésen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött; maximális létszám 25 fő.
Időpontok: 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00, 24.00, 01.00
Helyszín: V. szint, Ereklyetér 

 

HECKENAST ÉS LANDERER NYOMDAGÉPÉNEK BEMUTATÓJA 

 

 

 

 

 

 

 

A különleges sajtógép a Landerer-Heckenast Nyomdában működött, és 1848-ban a 12 ponttal együtt ezen a gépen is nyomtathatták a forradalmárok a Nemzeti dalt. Tedd próbára magad és nyomtasd ki saját kezűleg a Nemzeti dalt úgy, ahogy annak idején 1848-ban is elkészült az első példány! 

Időpontok: 16.00–02.00 
Helyszín: V. szint, Ereklyetér előtti folyosó 

 

KÖNYVTÁRI ÉPÜLETSÉTA – Barangolás a Budavári Palota F épületében

 

Látogatóink a séta alatt megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából. 

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött; maximális létszám 25 fő. 
Időpontok: 16.00, 19.0022.00, 23.30, 00.30
Helyszín: V. szint, indulás a főlépcsőtől 

Angol nyelvű vezetés: 17.30, 20.30

 

KALANDTÚRA A SÖTÉT RAKTÁRAK MÉLYÉN ÉS A RESTAURÁTORMŰHELY TITKAI – Barangolás az Országos Széchényi Könyvtár toronyraktáraiban, zseblámpával a kézben és rövid bemutató a restaurátoroknál. 

 

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, maximális létszám 20 fő csoportonként. 
Időpontok: 18.30, 20.30, 21.30, 22.30, 00.30
Helyszín: V. szint, a Széchényi-szekrények elől (főigazgatói folyosó) 

 

A SZÉCHÉNYI-KÓD 2.0 – Játékos nyomozás a Széchényi család kulturális öröksége után. 

A Széchényi-családfa ágai összegabalyodtak! Senki sem érti, hogy történhetett, de most sok családtag különböző korokból mind a reformkorban találta magát. Oldjátok meg a feladványokat, ismerjétek meg a családtagokat, hogy vissza tudjátok állítani az ágakat, és mindenki visszakerülhessen a saját korába. 

A 2018-as után egy újabb kalandjáték az Országos Széchényi Könyvtárban, melynek során a játékosok megismerhetik a Széchényi család néhány kevésbé ismert, de nem kevésbé különleges tagját is. A családfát sikeresen helyreállító játékosok között értékes nyereményeket sorsolunk ki az este folyamán. Ajánlott létszám: 1–6 fő.

Időpont: folyamatosan
Helyszín: indulás: V. szint aula  

 

JÁTSZÓHÁZ

Sokszínű programokkal – arcfestéssel, társasjátékokkal, lufihajtogatással – várjuk a fiatalabb korosztály képviselőit is. 

Időpont: folyamatosan 
Helyszín: V. szint, 516-os szoba (főigazgatói folyosó) 

 

ÓRIÁS KIRAKÓK, KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK 

 

 

 

 

 

 

– Óriás kirakókkal is játszhatunk a Gondosdesign jóvoltából ezen az éjszakán. A kisebb és nagyobb, akár 180 cm átmérőjű, esztétikus – pl. corvinaminta által ihletett, arab ornamentikát idéző vagy fraktálszerű – közösségi játékok többféle megoldást tesznek lehetővé a résztvevők számára, akik így saját kompozíciókat is készíthetnek. A játékok tervezője, Gondos Gábor is jelen lesz ezen az éjszakán. Kézművessorunkon kipróbálhatják a szalvétatechnikát és a buborékfestést, valamint új kiállításainkhoz kapcsolódóan hűtőmágnest vagy kitűzőt is készíthetnek a vállalkozókedvűek.

Időpont: folyamatosan
Helyszín: V. szint, folyosó 

 

BÁBSZÍNHÁZ  

 

 

 

 

 

 

A Majorka Színház 2003 óta működik, tehát már nagykorú. Alapvetően óvodás-kisiskolás közönség szórakoztatására és töltekeztetésére hozza létre előadásait a művészházaspár, de rendre kiderül, hogy az idősebbek is valódi színházi élményt kapnak.  „Olyan előadásokat készítünk, amiket mi is megnéznénk!” 

Időpont: 18.00 
Helyszín: V. szint, 516-os szoba (főigazgatói folyosó) 

 

KÁVÉHÁZI HANGULAT 

Térjen be a 19. század közepének hangulatát megidéző kávéházba, kóstolja meg a korabeli kávéházi kínálat nedűit és süteményeit – a programjainkon való részvétel előtt vagy után. Ha a kóstolás alapján valamelyik ital vagy sütemény ízlett, receptjét biztosítjuk önnek. Fogyasztás közben belelapozhat a korszakot meghatározó napilapokba, érkezéskor vagy távozás előtt kedvére böngészhet értékes kiadványaink, ajándéktárgyaink széles köréből.

Időpont: folyamatosan
Helyszín: V. szint, ajándékbolt 

 

VI. szint

 

AUTHENTIC QUARTET

A kvartett 2002-ben Kalló Zsolt kezdeményezésére alakult azzal a céllal, hogy a historikus előadásmódot előtérbe helyezve a zenei ritkaságok bemutatásával minél hitelesebben szólaltassa meg az adott kor zenéjét. Repertoárjuk a kora klasszikától a romantikáig terjed. A mindenki által ismert zeneóriások remekművei mellett folyamatosan szélesítik repertoárjukat az ún. kismesterek általuk értékesnek ítélt műveivel. Műsoruk az OSZK-ban található művekből építkezik, köztük Joseph Haydn és Johann Georg Albrechtsberger kéziratos kottáiból. 
A koncert a Haydneum – Magyar Régizenei Központ együttműködésével valósul meg. A Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány működését a Miniszterelnökség támogatja.

Időpont: 17.40–18.25
Helyszín: VI. szint, díszterem 

Műsoron: 

 • G. J. Werner – J. Haydn: 3 bevezetés és fuga 

 • I. F-dúr Larghetto – Vivace 

 • II. d-moll Largo – Allegro 

 • III. c-moll Grave – Allegro 

 •  J.G. Albrechtsberger: g-moll quartett op.7 no.5. 

 • Adagio – Menuett – Presto e con fuoco 

 •  J.G. Albrechtsberger: C-dúr quartett op.7 no.4. 

 • Allegro moderato – Adagio – Menuett – Allegro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÉRDI TAMÁS ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE  

 

Érdi Tamás Prima Primissima és Liszt-díjas zongoraművész 17 évesen Moszkvában megnyerte a Louis Braille Zongoraversenyt, majd a Bécsi Zeneakadémián eltöltött két év után a torontói Királyi Zenei Konzervatóriumban Leon Fleisher növendékeként szerzett művészdiplomát. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt immár 28 ország publikuma élvezte. Magyarországra való hazatérése óta Mozart, Chopin, Schubert-, Liszt-, Bartók- és Beethoven-lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg, fő mentorai pedig Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás voltak, akikkel tucatnyi nagy sikerű koncertet adott. Kocsis Zoltán 2010-ben így nyilatkozott: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek..., az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy Chopin-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni...” 

Az alábbi művek lesznek hallhatók:

 • F. Chopin: Desz-dúr Esőcsepp-prelűd Op.28. Nr.15
 • F. Chopin: Berceuse Op.57
 • F. Chopin: Fantazia-impromptu Op.66
 • F. Chopin: Cisz-moll noktürn, No 20, Op. Posth
 • F. Liszt: Villa d’Este szökőkútjai
 • F. Liszt: Desz-dúr Consolation
 • F. Liszt: Sposalizio
 • F. Liszt: 6. Magyar rapszódia
 • Időpont: 18.35–19.20

Helyszín: VI. szint, díszterem

 

A BOR FILOZÓFIÁJA – RÁTÓTI ZOLTÁN ÉS HUZELLA PÉTER ESTJE

Hamvas Béla jól ismert kötete ihlette az azonos című előadást, amelyben Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész mond el részleteket a műből sok humorral, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros énekes pedig Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Márai Sándor és Zalán Tibor borhoz kapcsolódó megzenésített verseit adja elő. Az előadást Márai-szövegek keretezik.
Kóstolja meg a Dúzsi Pince borait Huzella Péter és Rátóti Zoltán zenés irodalmi estjéhez kapcsolódóan! 

Időpont: 21.00 
Helyszín: VI. szint, díszterem 

 

MAKÁM-KONCERT

A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése. A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az improvizatív kamarazene kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein, melyben a jazz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágába. 

Időpont: 23.30 
Helyszín: VI. szint, díszterem  

 

 

MINI KÖNYVAUKCIÓK

 

Játékos keretek, régi és új könyvek, mesekönyvek, hírlapok, térképek, plakátok és más érdekességek, amelyeket az OSZK dolgozói és barátai ajánlottak fel az árverés számára.  A tételek megtekinthetők az aukciós katalógusban

Időpontok: 16.00, 19.30, 22.15
Helyszín: VI. szint, Ars Librorum 

 

VEGYE-VIGYE! KÖNYVTURKÁLÓ

Aki nem szeretne részt venni az árverésen, avagy a kiszemelt tételeknél túllicitálják, turkálhat magának a 300 forintos könyvek között, amíg a készlet tart. 

Időpont: folyamatosan 
Helyszín: az aukció területén (VI. szint, Ars Librorum)

 

MAGYAR MÁRKÁK, MAGYAR PLAKÁTOK – KAMARAKIÁLLÍTÁS  

 

 

Hagyomány és megújulás hat ismert magyar márka történetében: Stühmer, Dreher, Közért, Corvin, Orion, IBUSZ.  Édesség, sör, vásárlás, rádió és utazás! A néhány éve újraindult Stühmer története a 19. századra nyúlik vissza, a 20. század második felének pedig ismert „márkája” a Közért. S a többi is – némileg megváltozott formában ugyan – de velünk élő hívószó. A „márkákat” mindig hirdetni is kellett ahhoz, hogy az áru megtalálja a vevőjét. A 19. század végétől a 20. század végéig ennek leghatékonyabb eszközei a plakátok voltak.  Kiállításunk egy-egy márka kialakulásának, történetének rövid bemutatásán túl, az OSZK-ban őrzött grafikai plakátok sokféleségébe és sokszínűségébe enged betekintést.

A tárlatvezetésen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 
Időpontok: 18.00, 21.00, 00.30 
Helyszín: VI. szint, Ars Librorum 

 

BŰVÉSZMŰSOR GYEREKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolando bűvész a hazai bűvészélet egyik kulcsfigurája. Műsoraiban a humort ötvözi a kézügyességi bűvészettel és a mentalizmussal. Célja, hogy bűvészműsoraival, különleges és egyedi előadásaival szórakoztassa a nézőket, illetve elfeledtesse velük a szürke hétköznapok gondjait. Tapasztald meg Te is ezt a csodákkal és humorral teli, felejthetetlen, varázslatos élményt! 

Időpontok: 17.00, 20.30 
Helyszín: VI. szint, Ars Librorum téri aula 

 

ALDO MANUZIO és a modern könyv születése – kiállítás 

Festina lente! Lassan siess – tanították már az ókori szerzők is, akiktől egy velencei nyomdász magáévá tette az igényes, jó munka mottóját. Aldo Manuzio szövegei a hajóhorgony megbízhatóságával és a delfin sebességével segítik az olvasót, hogy közelebb kerüljön az antikvitás és a reneszánsz legfontosabb szövegeihez. Tekintse át kiállításunkon az OSZK régi könyveinek ritkaságait, és legközelebb – amikor kézbe vesz egy könyvet, hogy olvasgasson egy jót –, gondoljon hálával Aldo Manuzióra! 

A kiállítás folyamatosan látogatható a tárlatvezetéseket megelőző 15 percig, de a kiállítótérben állományvédelmi okokból egyszerre legfeljebb 10 látogató tartózkodhat. Az esetleges várakozás idejére az előtérben kitűzőkészítésre és digitális tartalmak böngészésére lesz lehetőség.

Időpont: folyamatosan (látogatási szünet a kiállítótér szellőztetése miatt: 19–19:30 és 22–22:30 között)
Tárlatvezetések: 17:00, 20:30, 22:30, 01:00 – „Kérjük vigyázzanak, a könyvek záródnak!” Látványtárlatbontás régikönyves kommentárral.
Helyszín: VI. szint, Régi Nyomtatványok Tára 

 

APÁTSÁGI SÖRKÓSTOLÓ ZIRCRŐL  

Utassy Roland sörfőző mester segítségével merüljön el a Zirci Apátsági Manufaktúra ínycsiklandó söreinek világában, és vegyen részt 40 perces sörkóstolónkon!

Időpontok: 19.00, 21.00
Helyszín: VI. szint, a Corvina-termek előtt  

 

ÉKSZERKIÁLLTÁS ÉS -ÁRUSÍTÁS 

Boglári-Soponyai Andrea 2007 óta készít ékszereket. Munkáiban törekszik a harmóniára, tökéletességre, szereti a modern, finom ékszereket, a változatos technikákat, színeket. Külföldi és hazai tervezők mintái alapján dolgozik, hozzáadva a saját színvilágát, ízlését, ötleteit. Minőségi gyöngyöket használ: Swarovski kristályt, cseh csiszolt ásványokat, japán gyöngyöket.

Időpont: folyamatosan 
Helyszín: VI. szint, Kézirattár folyosó 

 

 

VII. szint

 

DIAFILMES KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK  

 

 

Két berendezett kutatóasztalon az ötvenes évekből származó diafilmalbumot nézegethetnek a látogatók nagyítóval, valamint lehetőség lesz világító lapon keresztül nagyítóval nézni régi és új diafilmeket is. Puzzle diafilmekből, színező, saját tervezésű mese rajzolása 4 képkockában, társasjátékok. 

A program regisztrációhoz kötött. 

Időpontok: 16.00, 18.00, 20.00, 22.00, 24.00 
Helyszín: VII. Könyvtártudományi Szakkönyvtár 

 

EZERARCÚ DIAFILM – KIÁLLÍTÁS ÉS KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁSOK 

Helyszín: Történeti Fénykép- és Videótár kutatótere 

A programok regisztrációhoz kötöttek! 

Diamesefilm-vetítés 

Időpontok: 17.00, 19.00, 21.00, 23.00

Technikák 1. „VÉGE” design. Vége-feliratok tervezése, amely minden diafilm nélkülözhetetlen vizuális része. 

Időpontok: 16.00, 20.00 

Technikák 2. Rajztestmásolatok készítése, az eredeti technikák alapján. Az egyszerű ceruza-, montázs-, kréta-, filctechnikák mellett lehetőség lesz az illusztrátorok által előszeretettel használt akril-, tempera-, akvarell- és különlegesebb, pl. tus-, linómetszet-technikák kipróbálására.  

Időpontok: 18.00, 22.00  

Taumatróp készítése  

Időpontok:17.00, 19.00, 21.00, 23.00 

Az OLLÓ. Mini design, egy mesekocka terve: üres diakeretekbe egy diafilmkockára a mesefilmek ollószimbóluma, vagy egyéb meserészlet tervezése.  

Időpontok: 17.00, 19.00, 21.00, 23.00 

Közösségi diameseírás egy eredeti, 1956-ban készült felirat nélküli mesefilmhez.

Időpont: 24.00 

Közösségi óriás mesefilmszalag-készítés. A padlóra rögzített papírcsíkon, óriás üres képkockákon közös történet megrajzolása. Dianézők, diavetítők bemutatója. 

Időpont: folyamatosan 

 

 

VIII. szint 

 

LÁTVÁNYDIGITALIZÁLÁS

 

 

A digitalizáló műhely munkatársai kora estétől hajnalig várják az érdeklődőket. A fotósátor és a robotszkenner bemutatója során vendégeink megismerhetik az érzékeny, állományvédelmi szempontból kiemelt figyelmet igénylő dokumentumok digitalizálásának lépéseit. A vállalkozó szelleműek pedig egy-egy előkészített dokumentum vagy épp saját rajzuk digitális kópiáját is elkészíthetik, vagy épp próbára tehetik ügyességüket egy mikrofilmtekercselő verseny során.

Időpontok: 17.00, 20.00, 23.00 
Helyszín: VIII. szint, Digitalizáló Műhely 

 

ZIRCEN – Barangolás a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárban 

 

Zirc, Rákóczi tér 1, 8420 

18-tól 24 óráig: a könyvtár két terme és a folyosói kiállítás szabadon látogatható. A termekben egy-egy kolléga ad felvilágosítást, válaszol a látogatók kérdéseire, vendégeink pedig hűtőmágnest is készíthetnek. 

18-tól 19 óráig: hosszú vezetés a könyvtárban, melynek során látogatóink megismerkedhetnek az új látogatásvezető applikációval. 

 

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.