Nyílt nap 2024. március 15-én

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/03/15

 

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából egész napos rendezvénysorozattal várjuk kedves látogatóinkat 2024. március 15-én, pénteken.

Látogatóink magyar és angol nyelvű vezetéseken barangolhatnak könyvtárunk épületében, meghallgathatják a Budavári Palota izgalmas történetét, próbára tehetik tudásukat a LEGEK kvízével.

A raktársétákon megnyitjuk toronyraktárainkat, az érdeklődők megismerkedhetnek Periodikafeldolgozó Osztályunk munkájával, féltve őrzött kincseivel.

A nemzeti ünnep alkalmából a Vershaza című állandó kiállításunkon tárlatvezetéseken mutatjuk be emblematikussá lett verseinket, közösségi emlékezetünk és nemzeti identitásunk meghatározó alkotásait, a Himnuszt, a Szózatot és a Nemzeti dalt.

Éljen Kossuth! (De miből?) címmel Kossuth Lajos könyvtáráról hallgatható izgalmas előadás, a Széchényi-kód című nagy sikerű szabadulószoba programunkra pedig ismét várjuk a jelentkezőket.

Az Egressy család és a fényképezés címmel a magyar portréfotózás kezdeteit bemutató kiállítás nyílik gyűjteményeink ritkaságaiból, ahol először láthatja a nagyközönség az Egressy Gábor két fiáról készített dagerrotip felvételt.

Játszóházunk egész nap nyitva áll kicsik és nagyok előtt, ahol kézműveskedés mellett corvinaminta ihlette egyedi óriáskirakókat lehet kipróbálni a Gondosdesign jóvoltából, újdonságként pedig a homoludens.hu Egyesület csapata vár mindenkit különleges társas- és fajátékokkal és a nemzeti ünnephez kapcsolódó játékokkal. 

 

PROGRAM:
2024. március 15., péntek 10.30–17.00

 

V. szint

 

Könyvtári épületséta – Barangolás a Budavári Palota F épületében

Látogatóink a séta alkalmával megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából, valamint a LEGEK kvízével is próbára tehetik magukat.

Helyszín: V. emelet, indulás a főlépcsőtől
Időtartam: 90 perc
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 


Könyvtári épületséta angol nyelvű vezetéssel
Library building tour – Wandering around the Buda Castle Palace Building F

During the walk, our visitors may learn about the fascinating history of the building and discover parts of it that still preserve a small piece of the original royal palace.

Location: 5th floor, starting from the main staircase
Duration: 60 minutes

Time:

  • 11.00
  • 13.00

 

Raktárséta és periodikabemutató

Látogatóink a séta részeként a nemzeti könyvtár toronyraktáraiban barangolhatnak, majd megismerhetik Periodikafeldolgozó Osztályunk munkáját, közben pedig néhány féltve őrzött kincsünket is megtekinthetik.

Helyszín: gyülekező az V. emeleten, indulás a főlépcsőtől
Időtartam: 60 perc
Maximális létszám: 20 fő csoportonként – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

Vershaza kiállítás tárlatvezetéssel
Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink

A kiállítás középpontjában álló versek túlmutatnak önmagukon; számos jelentéssel bővültek másfél-két évszázados történetük során. Közösségi emlékezetünk és nemzeti identitásunk meghatározó alkotásaivá, nemzeti emlékezethelyeinkké váltak. A kiállítás bemutatja a három mű nemzeti könyvtárban őrzött kéziratát és legfontosabb szövegkiadásait, továbbá a megzenésítéseket és a különböző fordításokat felemlítve végigköveti e versek emblematikussá válásának folyamatát. Kitér néhány jelentős történelmi pillanatra, amellyel a versek visszavonhatatlanul összeforrtak, és felidézi azokat a hatásokat, irodalmi utalásokat, amelyek az elmúlt idők klasszikusainak alkotásaiban éppúgy fellelhetők, mint a mai, kortárs alkotók műveiben.

Helyszín: V. emelet, Vershaza kiállítás
Időtartam: 45 perc
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – a tárlatvezetésekre regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

Éljen Kossuth! (De miből?)

130 éve került az Országos Széchényi Könyvtárba Kossuth Lajos torinói könyvtára. Magángyűjteményének sorsáról élete utolsó hónapjaiban maga az agg kormányzó, az örök számkivetett rendelkezett. Szerette volna, hogy odahaza az ügyet teljes diszkrécióval kezeljék, sajnos ez a legnagyobb igyekezet mellett sem sikerült. Erről és természetesen Kossuth könyvtáráról lesz szó az előadásban.

Előadó: Elbe István

Helyszín: V. emelet, 516. terem
Időpont: 13.00–13.45

 

Homoludens játszósarok

Csapatunk tagjai 25 éve tartanak játszóházakat, kézműves-foglalkozásokat, kreativitásfejlesztő foglalkozásokat országszerte. 2023-ban több mint 150 olyan nap volt, ahol gyerekeket, felnőtteket tanítottunk játszani, Budapesten három társasjátékklubban lehet csapatunkkal rendszeresen találkozni.
A nyílt napon különleges társasjátékokat tanítunk az érdeklődőknek, lehetőség lesz egyedi fajátékok kipróbálására, valamint a magyar irodalommal, a március 15-i eseményekkel és Petőfivel kapcsolatos játéktevékenységekkel is készülünk.

Helyszín: V. emelet, 516. terem előtti folyosó
Időpont: folyamatos (10.30–17.00)

 

Játszóház egyedi kirakókkal

Óriás kirakókkal játszhatunk Gondos Gábor és a Gondosdesign jóvoltából. A kisebb és nagyobb, akár 180 centiméter átmérőjű, esztétikus – corvinaminta ihlette, arab ornamentikát idéző vagy fraktálszerű – közösségi játékok többféleképpen megoldhatók, így a résztvevők saját kompozíciókat is készíthetnek. Hatévesnél idősebb gyermekkel érkező családok, illetve játékos felnőttek számára ajánlott program.

Helyszín: V. emelet, 516. terem előtti folyosó
Időpont: folyamatos (10.30–17.00)

 

VII. szint

 

Az Egressy család és a fényképezés – ELŐADÁS

Az Országos Széchényi Könyvtárnak három dagerrotípia is a birtokában van az Egressy család tagjairól: két derűs felvétel a fiatal színész Egressy Gáborról, valamint egy kettős portré a fiairól, Ákosról és Árpádról. Sokan Egressy Gábort tartják a híres Petőfi-dagerrotípia fotográfusának is. A vita ez ügyben nem dőlt el, de mindenképp izgalmas, hogyan ismerte fel az új médium jelentőségét és alkalmazhatóságának sokféleségét egy reformkori színész, milyen fontosnak érezték a családtagok is a kapcsolattartásban a forradalom leverését követő nehéz években. Az érdeklődők az előadás helyszínén a magyar portréfotózás kezdeteiről rendezett kiállításunkon más felvételek mellett az eredeti dagerrotípiákat is megtekinthetik.

Előadó: Sárközy Réka, a Történeti Fénykép- és Interjútár vezetője
Helyszín: VII. emelet, a Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme
Időpont: 16.00

 

Az Egressy család és a fényképezés. Egressy Gábor, Ákos és Árpád dagerrotípiái – KIÁLLÍTÁS

A nemzeti ünnep alkalmából kiállításunkon korai fényképritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők, megismerkedhetnek a magyar portréfotózás kezdeteivel. Bemutatjuk az 1848-as forradalomban és szabadságharcban aktív szerepet vállaló Egressy családot és különleges kapcsolatukat a fotográfiával a Színháztörténeti és Zeneműtár, valamint a Kézirattár gyűjteményében őrzött fényképek, színlapok, levelek és visszaemlékezések alapján. Évtizedek után ismét látható lesz az Egressy Gáborról készített két dagerrotípia, és most először láthatja a nagyközönség Egressy két fiáról, Ákosról és Árpádról készített dagerrotip felvételt. A tárlaton közzétesszük színezett sópapírfelvételeinket, Kawalky Lajos és Marastoni Jakab műterméből. A legnevezetesebb kiállított darabok közé tartozik a Reisner Zsigmond műtermében készült színezett dagerrotípia az 1840-es évek második feléből. Az ismeretlen hölgyet ábrázoló fénykép jelenlegi ismereteink szerint az egyetlen fennmaradt Reisner Zsigmond-alkotás. 

Helyszín: VII. emelet, a Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme
Időpont: folyamatosan látogatóható (10.30–17.00)

Tárlatvezetések:

  • 11.00
  • 15.00

 

Széchényi-kód – a szabadulószoba

Fogytán a vizetek, hírek is alig jutnak el hozzátok. Sikerült fedezékbe húzódnotok, de elegendő élelmet ott sem találtok. Kaptok egy üzenetet Széchényi Viktortól, mert az ő készletei még kitartanak. De hol keressétek őt?
1945 januárjában a Széchényiek közül huszonketten tartózkodtak a budai Vár óvóhelyein Budapest ostroma során. Széchényi Viktor, a „család krónikása” naplóiból tudjuk, hogyan élték meg ezeket a heteket várbeli lakásuk pincéjében. Ismerjétek meg a történetüket, kutassatok korabeli források segítségével, hogy kiszabaduljatok és eljussatok Széchényi Viktorhoz. A Széchényi-kód idén teljesen új formában várja az érdeklődőket.

Helyszín: VII. emelet, 722. szoba
Időtartam: 45 perc
Maximális létszám: 6 fő csapatonként – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

  • 10.30 – BETELT
  • 11.30 – BETELT
  • 12.30 – BETELT
  • 13.30 – BETELT
  • 14.30 – BETELT
  • 15.30 – BETELT

 

Kézműves-foglalkozás, mandalarajzolás és kokárdakészítés

Helyszín: VII. emelet
Időpont: folyamatos (10.30–17.00)