Pálos olvasókönyv – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/03/06

 

A Magyar Pálos Rend és az OSZK évtizedes együttműködésének újabb eredményeként megjelent a Pálos olvasókönyv. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a kötet bemutatójára!

 

Időpont: 2024. március 6., szerda 15 óra.
Helyszín: OSZK, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Alapítók tere kiállítótér.

Facebook-esemény

 

PROGRAM

Köszöntőt mond Rózsa Dávid főigazgató.

Beszédet mond Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője.

A könyvet bemutatja Sudár Annamária, a kötet szerkesztője és P. Puskás Antal OSPPE pálos tartományfőnök. A beszélgetőtárs Matula Ágnes kulturális szerkesztő, a Magyar Rádió és a Duna TV korábbi munkatársa.

Közreműködik Huzella Péter és Török Máté versénekes előadóművész és Lázár Csaba színművész.

 

A részvétel regisztrációhoz van kötve. A részvételi szándékot
2024. március 5-én, kedden 12 óráig kérjük jelezni a pr@oszk.hu e-mail-címen.

 

A kötet kapható az OSZK boltjában,
illetve megrendelhető a kiadvanytar@oszk.hu e-mail-címen.

 

 

A több mint 750 oldalas irodalmi antológia az egyetlen magyar alapítású és ma is létező férfi szerzetesrend történetét, kiemelkedő alakjait irodalmi szemelvények és teljes művek segítségével mutatja be.

Az ismeretterjesztés céljából készült kiadvány lapjain pálosoktól és pálosokról olvashat az érdeklődő. A fejezeteket és az egyes témákat esszék vezetik be, amelyek hátteret adnak az adott részben szereplő témáknak és személyeknek.

A pálos szerzők – köztük Gyöngyösi Gergely, Ányos Pál, Verseghy Ferenc és Virág Benedek – művei mellett, a rendről, illetve a rendhez kapcsolódóan számos jeles magyar szerzőtől olvashat az érdeklődő – Arany Jánostól, Kosztolányi Dezsőn és Weöres Sándoron át Szepesi Attiláig; Jókai Mórtól, Gárdonyi Gézán és Márai Sándoron keresztül Tandori Dezsőig.

A pálos rend és az OSZK közös kiadásában megjelent kötet célja az érdeklődés felkeltése pálos szerzők művei, illetve a pálosokhoz kapcsolódó irodalmi művek, s ezen keresztül a rend iránt.

 

A kötetet válogatta, szerkesztette, az előszót, valamint a fejezetek bevezető szövegeit a szakirodalom felhasználásával írta és a jegyzeteket összeállította:
Sudár Annamária (Főigazgatói Kabinet).
A szakmai lektorálás Mann Jolán (Főigazgatói Kabinet)
és Sarbak Gábor (ELKH-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport) munkája.
Könyvterv és nyomdai előkészítés: Török Máté.

 

 

Kapcsolódó tartalom:
Megjelent a Pálos olvasókönyv