2023-as könyvtári trendek – nemzetközi konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/05/23

 

A nemzetközi könyvtárszakmai kapcsolatok fejlesztése és bővítése stratégiai fontosságú területe a nemzeti könyvtárnak, intézményünk széleskörű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn, és több nemzetközi szakmai szervezetben rendelkezik tagsággal.

2023. május 23-án Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes és Lewalt-Jezierski Zoltán kabinetvezető képviselte könyvtárunkat a 2023-as könyvtári trendek – Könyvtárosok és Szakértők 22. Szakmai Szemináriuma a V4-es országokban elnevezésű rendezvényen, Besztercebányán. A szakmai eseményt idén a Modern könyvtári szolgáltatások a V4-es országokban: túlélőiskola könyvtáraknak A V4+ országok digitális környezetében címmel rendezték meg a hajdani vármegyeházában található, igényesen felújított szlovák Állami Tudományos Könyvtárban. 

Gerencsér Judit főigazgató-helyettes előadásában bemutatta az OSZK új könyvtárszakmai kezdeményezéseit és fejlesztéseit Innovációk a felhasználókért a 21. században az Országos Széchényi Könyvtárban címmel. Lewalt-Jezierski Zoltán kabinetvezető A modern kiállítás eszközei könyvtári térben címmel tartotta meg bemutatóját a nemzeti könyvtár elmúlt éves új kiállítási innovációiról.

A szakmai tanácskozásra a V4-es országokból: Szlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból és Csehországból érkeztek könyvtáros kollégák. A találkozó fontos célja volt a V4+ országok könyvtárai közötti nemzetközi együttműködés támogatása: betekintést engedett az egyes országok könyvtárszakmai projektjeibe, lehetőséget biztosított számos egyeztetésre a könyvtárak együttműködési lehetőségeiről és az aktuális szakmai kérdésekről. Az esemény kiemelten hozzájárult a V4-es könyvtárszakmai és könyvtáros egyesületi nemzetközi kapcsolatok további erősítéséhez.

A nemzeti könyvtár munkatársai az Állami Tudományos Könyvtár meghívására vettek részt a nemzetközi eseményen. A szakmai konferencia a International Visegrad Fund támogatásával valósult meg.

 

A konferencia programja