Délkelet-európai nemzeti könyvtári vezetők találkozója Macedóniában

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/10/09

 

A szkopjei Ohridi Szent Kelemen Nemzeti és Egyetemi Könyvtár (Национална и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“) meghívására vett részt Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettese a délkelet-európai nemzeti könyvtári vezetők tizedik konferenciáján (10th SEENL Conference of Directors 2023). A 2023. október 4. és 6. között lezajlott eseménynek a macedóniai Sztruga városa adott otthont, és könyvtárszakmai jelentőségét mutatja, hogy a résztvevőket a CENL, azaz az Európai Nemzeti Könyvtárak Konferenciája Alapítvány elnöke, Frank Scholze is köszöntötte.

Gerencsér Judit előadása Actual trends and responses in the library field in the 21st century – with special attention to the National Széchényi Library, Hungary címmel az OSZK 21. századi innovatív szakmai válaszait és kezdeményezéseit mutatta be a jelenlévőknek.

A nemzetközi könyvtárszakmai kapcsolatok fejlesztése és bővítése stratégiai fontosságú területe könyvtárunknak. A találkozó kiváló alkalom volt arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a délkelet-európai régió aktuális könyvtárszakmai kérdéseibe, együttműködési javaslataiba és nemzeti könyvtárainak jelenlegi szakmai projektjeibe. A tanácskozás nyomán számos egyeztetés indult el a nemzeti könyvtárak vezetőivel olyan kiemelt területeken, mint például a digitalizálás, a török–magyar kulturális évad, különgyűjteményi közös projektek és a digitális bölcsészet.