Könyvbemutató a nemzeti könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/02

 

2024. április 25-én mutattuk be Simon Melinda Kiadói és nyomdászjelvények Magyarországon 1921–1940 című könyvét. 

Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék adjunktusa kiemelt kutatási területe a nyomdászattörténet és a nyomdászjelvények. A kötet egy nemzetközi viszonylatban is úttörő vállalkozás harmadik része, amely a kiadók és nyomdák jelvényeit gyűjti össze a címben foglalt időszakból. 

 

A Könyvtártudományi Szakkönyvtárban megrendezett bemutatón Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: „A kultúra iránti tudományos jellegű elköteleződés egy életre szól. Bármikor, a legváratlanabb pillanatban is előkerülhet az írott kultúra tengeréből olyan megkutatatlan adat, lelet, amely képes megváltoztatni évek óta tartó kutatások irányát, vagy új kutatási irányokat indukál.” 

A szerzővel V. Ecsedy Judit, az OSZK Régi Magyar Nyomtatványok Tára nyugalmazott kutatója beszélgetett. A vidám hangulatú, interaktív könyvbemutatón az adott korszak jellegzetességei mellett a jelenkorra is kitekintve, mai példákat is bemutatva kaptunk átfogó képet a hazai jelvényekről. 

 

A sorozat minden kötete, így ez is egy kétnyelvű (magyar és angol) lexikon, amelynek bevezetője részletesen tárgyalja a korszak jelvényeinek ikonográfiai jellegzetességeit, az ábrázolások forrását és stílusjegyeit, használatuk időtartamát, pozicionálásukat, az utánzásokat, a felhasznált jelmondatokat, illetve az alkalmazott technikákat. A kötetet egyaránt haszonnal forgathatják a nyomdászat-, kiadás- vagy művelődéstörténettel foglalkozó szakemberek és diákok, illetve a szimbolika iránt érdeklődők. 

A szerző célja a sorozat negyedik, vélhetőleg utolsó részének megírása mellett egy adatbázis létrehozása, amely az általa felkutatott és publikált összes jelvényt tartalmazza majd.

 

A kötet kapható az OSZK boltjában,
illetve megrendelhető a kiadvanytar@oszk.hu e-mail-címen.

 

A sorozat korábbi kötetei:

Kiadói és nyomdászjelvények Magyarországon 1488–1800
Kiadói és nyomdászjelvények Magyarországon 1801–1900
Kiadói és nyomdászjelvények Magyarországon 1901–1920

 

Kapcsolódó tartalom: 

Könyvbemutató a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban

 

További képek